Регистрация

ЕС подсигурява мляко и плодове за всички ученици в България

31 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 2356
ЕС подсигурява мляко и плодове за всички ученици в България

От 1-и август 2017-а в България влиза нова схема на ЕС за предоставяне на плодове, зеленчуци и млечни продукти на учениците.

Деца, подпрастващи и юноши трябва да придобият култура на здравословно и природосъобразно хранене. По тази тема бяха единодушни всички 28 членки на Европейския съюз, които приеха новата и модернизирана програма на общността за предлагане на полезна храна в училище. Освен това се планира и провеждането на специални обучителни програми, съобразени с възрастта на децата, които да разясняват принципите на правилното хранене и нуждата от консумация на плодове, зеленчуци и млечни продукти.

България става част от модернизацията на храненето на най-младите, като от 1-и август 2017-а година въвежда редица норми в държавните училища и детски градини, които да са в хармония с общото еврорешение за предлагане на повече полезни продукти в менюто на подрастващите. Така очакваме новата учебна 2017/2018 да бъде преломна за деца и юноши не само в попиването на нови знания и усвояването на нови умения, но и в разбирането и приемането на един нов начин на хранене, който да повиши общото здраве и виталност на бъдещото зряло поколение.

Предвижда се в училищните столови и лавки да се раздават плодове, зеленчуци, кисело и прясно мляко и млечни продукти. България се ангажира да следи за тяхното качество и да спазва общоприетите норми за детска храна без сол и добавена захар или с минимални количества на тези съставки в храната. А тя ще бъде общодостъпна и препоръчителна за всички, като по този начин ще приобщи и социално слабите, и децата в неравностойно положение към общата тенденция за по-правилно детско хранене.

Освен това нормата ще насърчава родното производство. Според подписаното споразумение, приоритет ще има на първо място продукцията, произведена в границите на страната и на Европейския съюз. С прдимство ще се избират екологично чистите и сезонните храни, късите вериги на доставка, здравословната и прясната стока. Ще бъдат толерирани биопроизводителите и продуктите, произведени в екозоните и съобразени с еконормите.

Така едновременно ще се насърчи чистотата на работа и родното производство от една страна и здравословото отношение на деца и родители към храненето от друга. Европейският съюз отпуска финансиране от 200 млн. Евро за всичките 28 членки, които доброволно приемат да бъдат част от препоръката. Предвидено е 150 млн. евро да бъдат похарчени за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за млечни продукти през новата учебна 2017/2018 година.

А ние от kulinarno.bg благодарим на органите, спомогнали тази препоръка да бъде факт и у нас и се надяваме на строг котрол, безпристрастност и липса на корумпираност при изпълнението на това особено важно за нашите деца дело. Освен това съветваме родителите да дават пример и чрез семейните навици за едно здравословно, правилно и природосъобразно хранене на своите наследници! Все пак възпитанието на децата започва в рамките на дома и не можем да разчитаме на институциите да го наложат. От тях може да се иска единствено да го поддържат и надграждат според предоставените възможности.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Българчетата ядат скъпи и нискокачествени храни в сравнение с връстниците си

Двоен стандарт в детските храни – оказва се, че софийската майка купува най-скъпите и вредни детски хранителни продукти, в сравнение с родителит виж още »

Българска септемврийска диета за ученици и техните родители

Хранителен режим за деца и родители, който прочиства и помага да се върнем към ритъма на заетото ежедневие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта