Регистрация

Българска септемврийска диета за ученици и техните родители

15 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 1610
Българска септемврийска диета за ученици и техните родители

Хранителен режим за деца и родители, който прочиства и помага да се върнем към ритъма на заетото ежедневие.

С началото на учебната година хиляди деца в България, а и техните родители, изведнъж пренастройват доскорошния си режим на ежедневие и преминават в нова рутинна вълна на активност. Ако през ваканцията и летните месеци почивката е била повечко, работните задължения по-малко, а разходките на открито – ежедневие, то след 15-и септември всички тези навици остават в миналото. Алармата на часовника звъни по-рано, времето за хранене и готвене е по-малко, а раздвижените вечери в парка, детските площадки, заведенията и пейките се заменят от делничното събиране на трапезата вкъщи.

Рязката промяна в дневния график влияе негативно на метаболизма, обясняват български хранителни експерти. Тялото е под стрес и се появява склонност към напълняване. Често свръхапетит се редува с тотална липса на желание за хранене. Появяват се киселини, човек става раздразнителен. Нуждата от богата на витамини и минерали храна с алкален характер е огромна. Защото само така можем да влезем в новия си график, без този рязък преход да се отрази на здравословното състояние.

Правилната диета е от ключово значение за имунитета и виталността при прехода от ваканция към нова учебна година. Това важи както за децата, така и за техните родители. Затова хранителните експерти изготвиха септемврийска диета за деца, юноши и родители, която да отговаря на нуждите на тялото на всеки член от семейството. Хранителният режим е подходящ за всички, навършили 6-годишна възраст. Продуктите са еднакви за деца, бащи и майки, само количествата се различават, като майката и детето приемат еднакви порции, а мъжът трябва да заложи на малко по-обилни количества. Диетата се спазва минимум 2 поредни седмици по 6 дни и е съобразена с факта, че семейството не е у дома си през деня. На седмия ден се почива с идеята, че семейството в неделя може да се отпусне и да отиде на пицария, китайски ресторант или сладкарница и да си хапне обилно. Ето и самата диета:

Всеки ден, непосредствено след ставане се изстисква сока на един лимон. Разрежда се на око 1:6 с топла до хладка вода и се изпива от трима-четирима членове на семейството. Дори и няколко глътки от тази напитка спомагат за чревното прочистване и създава алкална среда в стомаха – важно условие за добро настроение и крепко здраве. Създайте си този навик. Ако не заради самите вас, то заради децата си.

Вечерята се прави поне два часа преди лягане и не по-късно от 20 часа. Ако след това някой изпита глад, преди да се хвърли в леглото може да изпие 250 мл топъл билков чай с 2/3 ч.л. мед. Мента, мащерка, лайка са най-подходящите билки.

Понеделник:

Майка и дететнце могат да си хапнат по едно варено яйце и да си разделят една голяма краставица. Две яйца и цяла краставица се полага на таткото. Преди излизане от дома всеки да си мушне в джоба или чантата по една ябълка. Нея хапнете около 10:30, когато е голямото междучасие. На обяд хапнете зеленчукова супа в голямо количество. Подплатете си с хляб колко ви е вкусно. Не търсете основно или десерт. Чак три часа след това можете да изпиете чаша фреш до 500 мл., като не комбинирате повече от два продукта. За следобедна закуска изяжте 70-100 грама сурови ядки. Вечеряйте с печено пилешко месо и салата от листни зеленчуци.

Вторник:

Закусете с кисело мляко. Не добавяйте плодове, ядки, мюсли, захар. Ако вкусът ви е неприятен, можете да разбиете до 1 с.л. мед в млякото. Направете си сандвич от две пълнозърнести филийки хляб, намазани с извара, между които се слага листен зеленчук и резени варено яйце. Вземете си го в кутия и го хапнете към 10:00-10:30. Обядвайте пилешка супичка без хляб. Най-рано 2:30 часа след това си хапнете един сочен грозд от вид по избор. Ако огладнеете преди часа за вечеря, можте да залъжете апетита с 50-тина грама сурови ядки. Вечеряйте печена риба с пресни зеленчуци. За родителите е позволено по чаша вино.

Сряда:

За закуска си направете овесена каша като сварите овесени ядки във вода и ги подправите с ванилова захар. Хапнете си хубаво. В кутията за предиобедната закуска или голямото междучасие си сложете 1 варено яйце и 1 зелена ябълка. На обяд си хапнете месо от вид по желание с ориз или друго вариво. Без хляб. Три часа по-късно изберете между пресни плодове от един вид или двукомпонентен фреш. Вечеряйте салата от домати и краставици с парче бяло сирене. Татко може да си позволи 100 грама ракийка. Мама – една малка.

Четвъртък:

Закусете препечен хляб с масло и сирене. Важно е маслото да е висококачествено. Не изяждайте повече от две филии. Можете да добавите зеленчук към тях. Вземете си по една-две круши за предиобедното хапване. На обяд можете да хапнете зеленчукова супа и месо за основно или месна супа със салата. Следобеда изяжте половин до една кофичка кисело мляко. Ако огладнеете преди вечеря, хапнете лъжица мед или си направете чай с мед. Вечеряйте печени картофи, към който можете да прибавите малко месо или пресни зеленчуци. Но не и двете.

Петък:

Закусете с микс от пресни плодове. Няма ограничение в количеството и разнообразието. Най-добре се спрете на сезонни български плодове. Пригответе си кутия с познатия вече двоен пълнозърнест сандвич с яйце, краставичка и марулка. Обядвайте нещо постно. Може и с хляб. Следобеда хапнете плодове или изпийте един фреш. За вечеря си направете печено месо или риба с пресни листни зеленчуци. Можете да добавите семена към зеленчуците. По чаша вино се резрешава на родителите.

Събота:

Спретнете си семейна закуска, но задължително без месо. Изберете между макарони на фурна с яйце и сирене, палачинки, но с еднокомпонентна плънка – сирене, кашкавал, мед или домашен мармалад. За обяд си направете постно вариво без запръжка. Леща или боб чорба, печен ориз или елда, булгур, грах – каквото обичате. На следобедна закуска хапнете плодове, но не повече от три вида. Можете да смесите един вид с кисело мляко, сметана или топка сладолед. На вечеря си направете манджичка с месо и ориз. Можете да поднесете до два вида пресни зеленчуци към нея. Не яжте с хляб.

Неделя:

Това е вашият ден на гуляйстване. Не бройте калории, не пестете от евтина храна. Просто бъдете разумни. Комбинирайте яденето с физическа активност. Ефектът на прочистване и освежаване от диетата трябва да сте усетили още сутринта на петък. А днес вече кипите от енергия. Ако се качите на кантара, ще видите, че мама е успяла да свали почти килограм. Татко пък не е натрупал допълнителни килца. Целият ефект на тази нестрога диета е скрит в разнообразието от храни, което носи на тялото и разнообразие от полезни вещества. Сравнително разделната комбинация от продукти, чрез която се създава алкална среда в стомаха също гарантира радващия всички ефект. Тя е важна за бързото и качествено храносмилане, поддържа имунната система, влияе на нервите и настроенията и действа ободряващо на цялото тяло, което не се мори в излишна работа по разграждане на тежки храни.

Съветваме да повторите режима и следващата седмица. Той ще ви създаде мислене как да храните себе си и семейството по природосъобразен и вещ начин. Повтаряйте диетата през цялата година или си изградете сходен на нея, която да е по-подходяща за вашето семейство. Ако родителите не свалят желаните килограми, могат да намалят порциите си. Принципът за майката е да не яде повече от детето. Не бива обаче да лишавате детето си от храна в името на стройната фигура. Ако пък някое от ястията му се вижда прекалено много, можете да го пропуснете, дори и да е основно. По-важно е да изчистите фаст фууда и газираните напитки от менюто си, да не позволявате да се яде късно вечер и да се хрупат чипсове и снаксове пред телевизора. Навика да се консумира плод всеки ден е безценен. Също както месото да се яде без хляб и в компанията на листни зеленчуци, да не се готвят пържени храни. Пиенето на фрешове, приемането на малки количества сурови ядки, кисело мляко и мед всеки ден е част от правилното и балансирано хранене, от което всяко здраво и растящо тяло има нужда. Съвет за родителското хранене е да се намали консумацията на месо и животински продукти за сметка на растителните ястия. Така порастналият човек остава здрав по-дълго.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ЕС подсигурява мляко и плодове за всички ученици в България

От 1-и август 2017-а в България влиза нова схема на ЕС за предоставяне на плодове, зеленчуци и млечни продукти на учениците. виж още »

Как да нахраня ученика със здравословна храна

Идеи за родители как да накарат учениците да се хранят здравословно. виж още »

Учениците оглупяват от кафе и кола

Колкото повече кофеин поглъщат малчуганите, толкова по-голяма е вероятността да посегнат към наркотици. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта