Регистрация

Еньова буля гадае с билки, треви и слънце

23 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1526
Еньова буля гадае с билки, треви и слънце

На Еньовден растенията имат особена лековита сила, слънцето обръща лице към зимата, а Бай Еньо тръгва по света, за да зарадва с плодородие заслужилите берекет.



На 24-и юни народите със славянски корени честват празника Еньовден. Той е етнически, не религиозен, затова обхваща цялото население на България, както и повечето от съседните страни. Ритуалите в този ден се изпълняват от незапомнени времена, като в основата им е вярването, че днес всички билки и треви имат особена лековита сила, слънцето променя греенето си, а водата е лечебна. Това е най-магическият ден според прабългарите и всеки може да черпи от природното вълшебство, стига да го е заслужил с делата си и да не ядоса Бай Еньо.

Кой е Бай Еньо, на когото е кръстен Еньовден? На празника никой е трябва да работи на нивата и на полето, за да може Бай Еньо да се разходи и да поръси с благодат. Легендата гласи, че той е старец, който става преди изгрев, събира сирене и хляб в торбичката си, окачва я на гегата и потегля на еньова разходка през полета и долини, реки и планини. Където мине, преценява дали собствениците на земята са добри хора и сее плодородие или предизвиква пожари и наводнения на незаслужилите да разполагат с природните блага. Ако срещне човек, се ядосва, че му пречи на работата и може да го опроклети. Бай Еньо гони болестите из света с билки и треви, но жените не бива да чистят домовете си, за да не реши някоя болест да се скрие в семейството на спретнато и уютно.

За билките и Еньовден. Росата, покапала от благословията на Бай Еньо докосва растенията и увеличава тяхната лечебна сила. Затова и днес се събират билки. Всеки човек трябва да занесе в дома си 77 лечебни растения и половина. Вярва се, че това са билките, които могат да излекуват всичко, възможно да сполети семейството. 77 от тях са добре известни на народната медицина, а половината се бере като се къса произволно хваната трева на огряна от слънцето поляна със затворени очи. Това е растението, нужно на всеки дом, за да изцери непознатата болежка. И тъй като проблемът е различен за всеки, затова и последното растение е индивидуално. Берат се и росни цветя, а от тях се правят венци. Някои се закачат на вратата или в дома за здраве, а други имат важна роля в ритуалите за любов.

Ритуали за любов на Еньовден. В близост до водоем или до домашната ограда пред менче с вода влюбените девойки сядат и изплитат своите венци на любовта. Докато сплитат цветята на ум си нарочват молитви за влюбване, разлюбване, щастлив живот с избраника си, деца, здраво семейство и мир и разбирателство. Водата се казва „мълчана“ и се вярва, че ако девойката проговори на глас, магията ще се развали и дори ще се обърне. Други венци пък се плетат за малката Еньова Буля.

Какво е Еньова Буля? Това е малко момиченце, облечено в бяла рокля, подобна на булчинска (буля = булка) и с червен воал на главата. Върху булото с кървав цвят се слага венец от билки и цветя и момиченцето сяда на раменете на жена, която го понася сред хората. Думите на детето се слушат, защото се вярва, че магията на празника говори вместо него и има пророчески видения. Хората могат да питат булята за всякакви наболели теми, но най-често в миналото моми са се интересували дали избраникът им е подходящ за тях и дали болен близък ще оздравее.

Слънцето на Еньовден. Днес слънцето изгрява най-рано и се вярва, че обръща лице към зимата. Въпреки че лятото току е дошло, пътят на лъчите тръгва към студените дни. Хората са излизали преди изгрев на хълмове и поляни, за да гадаят за здравето си. Първата сянка, която се очертае от светлика, показва дали тялото е добре или не. Ако е цяла и събрана – здраве ще има. Ако ли пък е на парчета, болест е надвиснала.

На Еньовден професионален празник имат билкари, знахари, фитотерапевти и фармацевти. Именници са Биляна, Еньо, Еня, Енко, Янита, Яна, Янко и техни производни. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелание за здраве, предана любов и слънчево настроение.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Еньовден с билки и вода за изцерение и любов

Срещаме Еньовден със сянка на изгрева, пръскане с роса и Еньова буля, а го изпращаме с танци и надежда за любов, здраве и сбъднати мечти.   виж още »

Билки при ожулено коляно и рани

Бърза помощ с билки, ако детето падне и ожули лакти и колена.   виж още »

Български билки за вдигане на либидото

Четири отвари от родни билки, с които самолетът няма и да поиска да кацне. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта