Регистрация

Домашна медицина с черен пипер

19 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1539
Домашна медицина с черен пипер

Черен пипер лекува гърло, отпушва носа и се грижи за дихателните пътища. Можете да го използвате и като разкрасителна съставка.

 

Черният пипер е подправка, която се използва широко в националната и световната кухня. Почти на всяко кътче от Земята, сядайки в заведение за хранене, на масата е поставена пиперница, защото повечето солени ястия, пък и някои по-екзотични сладкиши, могат да бъдат подправени с леко пикантния овкусител. Но освен в кулинарията, той се оказва и добра добавка към домашните илачи и мазила за разкрасяване. Евтин, лесно достъпен и в наличност в почти всеки български дом, черният пипер има редица приложения, различни от готварската си стойност. Какво още можете да направите с налютващия прашец – разкрива БГНЕС.

Черен пипер при болно гърло. В сезона на вирусите и настинките зачервеното и дразнещо гърло може да се превърне в досадно ежедневие. Има илач, с който ще го успокоите и ще подпомогнете заздравителните процеси. Опитайте да си направите домашно смукало, подобно на облекчаващите гърлобол таблетки от аптеките, като смесите в керамичен съд 1 ч.л. мед с ½ ч.л. прясно смлян черен пипер. Ако небцето ви може да понесе, сложете и 1 ч.л. прясно изстискан лимонов сок. Разбъркайте добре , хапвайте по малко от „лекарството“ с неметална лъжичка. Смучете, а не дъвчете. Налютва и е кисело, но пък ще усетите, че дразнението спира. Дори може да изкарате и някоя храчка, която е пречила досега на възстановяването ви.

Защо черният пипер лекува? Черният пипер има силни антибактериални свойства, които откриват заразата и я елиминират. Пикантността в него действа кръворазширяващо и кръвозадвижващо. Ето защо, когато попадне върху възпаление, той активизира оросяването и задейства по-бързото възстановяване. Убива вредните бактерии и микроби, причиняващи възпаления. Има благоприятен ефект върху лигавиците в организма и успява да прочисти дихателните пътища от заседнал секрет. Именно тези негови качества го правят идеален за инхалации. За по-лесно приложение в дрогерии, аптеки и билкарници се продава масло от черен пипер. Ето как с него или със смлян черен пипер можете да отпушите носа и да изкарате секрети от гърлото и дори белите дробове.

Черен пипер при запушен нос и проблеми с дихателните пътища. Кипнете в метална чаша или купичка 250 мл вода с 1 с.л. черен пипер или 15 капки масло от черен пипер. Варете 5 минути. С фуния вдишвайте през устата изпаренията, за да отпушите гърлото и по-долните дихателни пътища. Друг вариант е да покриете главата си с кърпа и да дишате парите през носа. След 5 минути запушеният нос ще протече и след издухване на заседналия секрет, ще усетите бленуваното облекчение. Като допълнение кожата на лицето също ще се зарадва на струя пара с антибактериално действие.

Грижа за лицето с черен пипер. Мнозина правят грешката да си приготвят домашен пилинг с черен пипер, но тук трябва да се уточни, че не всеки тип кожа е склонен да понесе агресивната абразивност на този продукт. Все пак ако кожата ви е толерантна, не се зачервява лесно, мазна и дебела е, можете да си позволите този пилинг, но не по-често от веднъж седмично. Нищо не пречи обаче да използвате черния пипер като средство за потушаване а кожни възпаления. Добавете към 1 ч.л. зехтин или кокосово масло ½ ч.л. черен пипер и подгрейте до 40 градуса. След това охладете до телесна температура, намажете лицето и стойте така 15 минути, ако не усетите парене или сърбеж. След това отмийте с хладка вода и нанесете финален крем. Тази домашна маска от черен пипер ще подпомогне заздравяването на пъпки и ранички и ще направи нежна дезинфекция. Можете да я използвате и на охлузни рани по тялото за по-бързо затваряне и регенериране на кожата.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сироп чудо за цялото тяло от хрян и джинджифил

Българската народна медицина представя сироп за здраве и сила със сок от корени, мед и лимон.   виж още »

Черният пипер намалява приема на сол

Черният пипер е силно противовъзпалително и противораково средство, което удължава живота и се грижи за здравето.   виж още »

Видове пипер и от какво се правят

Каква е разликата межди черен и бял пипер, какво представлява розовия пипер и как се прави пипер меланж? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта