Регистрация

Подходящи видове домати за зимнина

24 Aug 2022   /   nina123   /   Видяна: 1677
Подходящи видове домати за зимнина

С какви домати се правят домашни лютеници и сосове и кои домати са подходящи за слагане в буркани?

 

Реколтата от домати е за събиране, а в градини и по пазари червеният плодов зеленчук господства като количество и разновидности. Сега е времето за слагане на зимнина с домати, ала големият избор може да обърка домакините какви домати да си купят за слагане в буркани, правене на сокове, пюрета, лютеници и туршии. Ето няколко важни насоки за избора на домати. А ако имате домашна реколта, преценете за какъв тип консервиране е най-подходяща.

Вижте как си направихме няколко вида зимнина от домати у дома!

Сортове домати за зимнина. Въпреки че има по-кисели или по-сладки сортове, както и по-големи, по-малки, с различна дебелина на ципата и степен на мекота, не всичко зависи от конкретния сорт. Степента на зрялост и начина на отглеждане са показателни за крайния продукт, затова не е необходимо да се търси родословието на домата. По-подходящ вариант е да се избира според качествата му в настоящия момент. Важно е да не смесвате различни видове домати в един вид домашна продукция.

Рецепта за домашни сушени домати.

Залени домати за туршии. Тук изборът е най-лесен. Вземете си твърди зелени домати без видими нарушения на повърхността. Малкият размер е позитив, защото обикновено се слагат цели, а когато са големи, заемат повече място в бурканите. Не ги прерязвайте на половини, защото маринатата или саламурата ще ги унищожи. Единственото, което можете да направите, е да ги цепнете с нож на 0,5 см. дълбочина при точката. Така ще се овкусят идеално без да омекват.

Рецепта на баба за Царска туршия със зелени домати.

Домати за сосове за готвене. Ако прибирате стерилизирано доматено пюре или доматен сос в буркани и шишета за готвене през зимата, най-добре е да се спрете на твърди червени домати. Избирайте варианти с по-кисел вкус, малко семки и голямо количество месеста част. За да няма неприятни люспи в соса ви, цепнете дупетата на доматите на кръст, сложете ги в кофа, залейте с вряла вода и оставете за 40 секунди. След това излейте водата и ще обелите максимално лесно и бързо. После смелете.

Рецепта за домашен доматен сос тип доматено пюре.

Цели домати в буркани. Ако ще ги слагате цели в буркан, задължително се спрете на малки и твърди. Колкото по-малки, толкова по-компактни. Така няма да ви се налага да губите излишно място за наместването им в съда. Измийте добре и цепнете леко. После наредете и залейте с врялата марината. Следва да стерилизирате. Толкова е лесно.

Рецепта за домати в буркани с лук и подправки.

Видове домати за лютеници. Тук вече можете да използвате омекнали, презрели и изостанали домати. Любимото сладникаво Биволско сърце, предпочитано за салати поради приятни си вкус, също може да се намести в зимнината. Обелете при възможност и смелете. А след това направете лютеницата според любимата си рецепта. Хитър ход ще е да отцедите течната част от доматите преди да ги кипите. Прецедете си я за домашен доматен сок. А махната от състава на лютеницата, ще намали времето за варене, което и без друго не е малко. Можете да кипнете редкия доматен сок и да го изсипете в стерилизирано стъклено шише. Така ще имате разредител за водка или приятна полезна напитка за зимата.

Рецепта за домашна лютеница с домати и чушки.

И един любопитен факт: При преминаването на доматите през термична обработка в тях се образува веществото ЛИКОПЕН. Доказано е, че ликопенът е мощно природно средство за профилактика срещу ракови образувания. Някои фармацевтични компании дори се уповават на него в опити за създаване на противоракови медикаменти.

Вижте проучване за антираковите своиства на доматите.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Доматите са уникален природен антикоагулант

Доматите намаляват нивата на кръвосъсирване и предпазват от рак.   виж още »

Защо не се държат домати в хладилника

Температура под 13 градуса възпрепятства активността на ензим, допринасящ за добрия вкус на доматите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта