Регистрация

Диетите ни натъжават и депресират

07 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 4314
Диетите ни натъжават и депресират

Дори успешните опити за отслабване водят до понижаване на настроението.

Човешката психика и особено женският суетен ум е склонен да мисли, че с идването на лятото настъпва време за диети, а тяхната успеваемост кара хората да се чувстват щастливи, тонизирани, с добро настроение и високо самочувствие. Свалянето на няколко килограма или непривлекателни сантиметри от талията, ханша, бедрата; отърваването от целулит и изглаждането на кожата изглеждат като една от основните предпоставки за перфектно прекарване на лятната почивка и топлите дни, но оказва се, че самото усилие да бъде постигнато това химерично щастие е в основата на последваща апатия, тъга и дори депресия.

Тазгодишно проучване на Университетския колеж в Лондон доказва, че след края на диетата хората се чувстват доста по-зле, отколкото преди започването й, като цялостното им настроение и светоусещане кардинално се различава от очакваното дори и при максимални резултати. Установено е, че извайването на тялото не носи щастие, нито самочувствие, а вглъбява 97% от хората в манията за смъкване на килограми, оформяне на фигура и перфектна визия.

Една от предполагаемите причини за тъгата след края на диета е изтощението, което изпитва тялото. Учените смятат, че променения хранителен режим променя и цялостната хормонална картина в организма и кара човек да се чувства в друга кожа, сякаш не е самия себе си. Разбалансираното светоусещане води до осезаем дискомфорт, а и често пъти спад или пик в нивото на някои от хормоните може да предизвика негативна емоционалност.

Друга теория е, че човешкият ум свиква да работи на суетна вълна. Вместо да се радва на свалените килограми и обиколки нашият мозък се мотивира да иска още и още от тялото по пътя към съвършенството, затова ни наказва с черни мисли във всеки момент когато покрай нас мине по-слаб човек, с по-изваяни форми и дори по-привлекателни външни белези. Така се развива едно цялостно нещастие и неудовлетвореност от собственото Аз, което води до спад в самочувствието и нивото на щастие.

Затова учените препоръчват внимателен подбор на диети с особена хармоничност. Човек трябва да започне с мнението, че въпреки природната си красота и факта, че е обичан и харесван от околните, има как да подобри здравословното си състояние чрез подлагането на определен хранителен режим. Следват малките себенагради и поощрения за постигнатите резултати, а именно купуването на нова дреха или козметична принадлежност, повдигането с няколко пръста на височината на полата, роклята и сакото.

Идеята е всеки свален грам наистина да носи щастие, хората да се стремят да извадят най-доброто от собствения си потенциал, а не да целят подръжания и прилики с любимите звезди. Всяка диета започва първо в главата, а след това тя повлиява на тялото и духа, затова само ментално уравновесените хора могат наистина да постигнат задоволителни резултати, категорични са изследователите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да опечем вместо да изпържим

Как най-любимите пържени храни стават по-полезни в печен вариант?   виж още »

Диети убиват 11 млн. души годишно

Неправилни хранителни режими за отслабване повлияват отключването на заболявания и преждевременната смъртност.   виж още »

Диета с тиквички и патладжан за съвършено тяло

Печените зеленчуци топят мазнините и се превръщат в нискокалорични и здравословни летни ястия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта