Регистрация

Да опечем вместо да изпържим

31 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 2228
Да опечем вместо да изпържим

Как най-любимите пържени храни стават по-полезни в печен вариант?

 

Няма как да се отрече любимият вкус на пържени картофки, домашни мекички, пържените филийки, панирани пилешки хапки, яйца на очи. Те имат три общи характеристики – спадат към любимата храна, готвят се по вреден начин и пречат на отслабването и детоксикацията. Трябва ли обаче да се откажем от тях? Не е задължително, защото може просто да изберем хитрина, с която да ги направим малко по-полезни и нискокалорични. Ето как:

 

домашен чипс без пържене1. Печени картофи вместо пържени. По този начин ще погълнете с 500% по-малко олио. А домашният чипс си става уникален. Обелете и нарежете картофите на желаните формички. След това ги приберете в чист плик за храна, сипете подправки (сол, лют пипер, балканска чубрица или каквото друго ви хрумне) и покапете малко мазнина. 1 до 2 с.л. олио ще са достатъчни. Подредете картофите в тава, застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30-тина минути докато хванат златиста коричка.

 

2. Панирани филийки. Напоете филийките в разбити яйца с добавка от мляко или течна сметана и след това вместо да пържите на тиган и да ги пропивате с мазнина, просто сложете в застланата с хартия за печене тава. След това вкарайте във фурната на 200 градуса за 15-25 минути. Ефектът ще е същия, а по желание можете да поръсите с рендосан кашкавал и да допечете за още 2-3 минути.

 

печени мекици3. Превърнете домашните мекици в пълнени пирожки. Да – със същото базисно тесто за мекици си разточете тестеното изделие, но вместо да го готвите на тиган, напълнете с резени кашкавал или сирене, смес от колбас и кашкавал или пък кайма. Намажете крайщата с разбито яйце, прехлупете и запечатайте със зъбците на вилица. После намажете с още разбито яйце за апетитна коричка, поръсете със семена или ким и изпечете на фурна. Ето как се правят по-полезни мекички.

 

4. Печени пилешки хапки с корнфлейкс или сусам. Финтирайте вредната пържена храна, като панирате резените пилешко месо първо овалвайки в брашно, после в яйце, а на финала в галета и сусам или натрошен корнфлекс. Вместо да ги метнете в тигана обаче, ги подредете в тава и печете на 180 градуса за 35 минути или докато не прецените, че са готови.

 

поширани яйца на очи5. Пошираното яйце – полезна алтернатива на пържените яйца на очи. Тук технологията на готвене не е точно печене (ако искате да опечете яйца - вижте как го правим върху хартия - пак са на очи, но доста по-полезни), а по-скоро варене, но под точката на кипене. Водата се кипва, а след това се спира котлона, за да остане под точката на кипене. Сипва се оцет и сол в нея и се завихря като на водовъртеж. Тогава внимателно и от ниско се чуква яйцето в нея. Оставя се да се забули и се готви под точката на кипене докато белтъкът напълно се втвърди. Отцежда се добре. По желание можете да сервирате със заливка от кисело мляко и чесън и капки разтопено масло с червен и лют пипер. Ето готови яйца по панагюрски.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетични похвати, от които НЕ се слабее

Някои полезни навици на хранене, за които хората погрешно смятат, че са трикове за отслабване.   виж още »

Диетите ни натъжават и депресират

Дори успешните опити за отслабване водят до понижаване на настроението. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous08-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin tzf.favf.kulinarno.bg.wcp.nv http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта