Регистрация

Дефекацията и храната – наболял проблем, за който не говорим

13 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 21210
Дефекацията и храната – наболял проблем, за който не говорим

Редовното ходене до тоалетна изисква отговорност към подбора на продуктите в дневното меню.

Едва ли съществува човек, който да не е имал затруднения с изхождането си. Това е проблем, преследващ всеки от нас, но нека се замислим колко пъти сме го обсъждали със специалисти и познати или сме се ангажирали адекватно да потърсим трайно и здравословно решение за него. Освобождаването на червата е основен телесен процес и когато това не се случва, застрашени са общото физическо здраве и личния конфорт.

Д-р Нели Михнева чрез ефира на bTВ  дава основни съвети на всеки, който отчита проблема, но не се е активизирал да потърси решението му. Специалистът споделя, че за запек става дума когато е на лице един от следните симптоми: 1 – по-малко от три дефекации седмично, 2 – чувство за непълно изхождане, 3 – чувство за аноректално запушване, 4 – изхвърляне на твърди, накъсани дребни или понякога обемисти екскременти, 5 – нужда от прекалено силен напън за изхождане или пък 6 – дори и ежедневно ходене до тоалетна, което протича болезнено или със затруднения.

Запекът не е индикатор за тежки заболявания в повечето случаи, смята д-р михнева, но има и моменти, в които може да бъде притеснителен показател, затова продължителното му наблюдение не трябва да бъде оставяно без намеса. Ако причината за трудното изхождане не е коварна болест, то НАЙ-ЧЕСТО ТЕЖКАТА ДЕФЕКАЦИЯ Е В РЕЗУЛТАТ НА НЕПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ И ПОНИЖЕНАТА ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ.

Приема на бедни на фибри и целулоза храни е една от най-честите причини за появята на запек. За да не си причиняваме сами този дискомфорт, препоръчително е всеки ден да се приемат зърнени храни, овесени трици или ядки, мюсли и семена поне към едно от основните яденета. Още със закуската можем да си решим този проблем. Вижте например Рецептата за кисело мляко с девет зърна или пък за Зърнена закуска с кисело мляко.

Целулозата, така нужна ни за ежедневното и пълно изхождане лесно ще си набавим от листните зеленчуци като зеле, маруля, спанак, лапад и всичко зелено, което призовава да бъде активизирано в направата на една свежа прясна салата, готова да зареди тялото с витаминни и минерали.

За редовното ходене до тоалетна е нужно да се приемат и много течности. Освен задължителните за възрастен човек два литра вода на ден, ще подпомогнем перисталтиката си с 2-3 чая, прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове, отвари от сушени плодове и всякакви негазирани безалкохолни напитки, лишени от консерванти, захар и изкуствени подсладители.

Тестените изделия и особено познатите във фаст фууд веригите продукти са активни причинители на запек. Добре е да се сещаме за този факт всеки път, когато се наредим на опашката за поредния сандвич, пица, баница, пирожка или поничка. Ежедневната консумация на паста и множеството видове макарони и италиански тестени изделия също може да затрудни дефекацията.

И не на последно място експертът съветва да не пренебрегваме чувството за ходене до тоалетна. Сред сравнително честите причини за запек са отлагането на изхождане поради заетост, спазването на строги и стриктни диети, които забавят перисталтиката и я правят мудна и нефункционална, както и заседналия начин на живот. Общо взето, ако живеем и се храним неправилно, рано или късно запекът ще влезе в списъка с проблемите ни, за да напомни, че не водим адекватен и здравословен начин на живот. А ако и в този случай не обърнем нужното внимание, последствията могат да са още по-лоши. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета със сини сливи за редовно изхождане

Яжте сини сливи три пъти в седмицата, за да подобрите качествено метаболизма си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта