Регистрация

Графен – новият материал в домакинството

25 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 4392
Графен – новият материал в домакинството

Представете си да готвите в прозрачен тиган, който тежи само 100 грама.

Материя – двеста пъти по-издражлива от стомана и толкова лека, че да не деформира памук, когато се постави върху него, се счита за иновационното откритие на университета в Манчестър, който вече разполага и с патент. Знае се, че диамантът представяла разновидност на графита, като е с най-съвършено твърдата молекулна решетка и притежава най-високата твърдост от всичко, съществуващо на планетата Земя.

Откритието се нарича ГРАФЕН и също е производност на графита. В характеристиките на свойствата му са описани прозрачност, разтегливост, гъвкавост, топлопроводимост и на първо място – удивителна лекота. Той е открит като от трислойната структора на графита е отделен един слой, който съдържа всички тези качества. Още през 2006 г. учените дават изявление за новия елемент и предричат, че той ще подобри драстично стандарта на живот на хората.

Днес вече в употреба са и уреди, създадени от графен. Най-широко приложение намира в тениса, където ракетите на спортистите придобиват уникална лекота. Поради изключителната му електропроводимост вече се използва при направата на батерии и кондензатори. Очакват се скорошни изработки на елементи, които да излизат в открития космос, както и да заменят компютърните чипове. Но една идея шокира кулинарното общество: - планира се изработка на домакински прибори от графен.

Испанска фирма, която иска да купи патента за направата на тенджери и тигани от графен обяснява, че иновационните помощници на домакините ще са толкова леки, че почти няма да се усещат. Единствен проблем при направата на готварската посуда е, че графенът може да се деформира при нагряване. Но оказва се, и тук има решение. След като ястието бъде изсипано от уока или тенджерата, съдът ще се връща в даден калъп, който ще възстановява формите му.

В допълнение проектът предвижда да направи такива тави, че да се вижда всяка една минута как се държи ястието вътре, дори и поставено под капак. Мекотата на тиганите пък ще указва на колко точно градуса се готвят продуктите. На по задно място в плана е поставена изработката на вилици, лъжици, ножове, чинии и чаши от графен, който да са така леки, че в празно състояние почти да не се усещат от човешката ръка. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съновник – какво означават домакинските прибори в съня

Ако точите нож на сън, очакват ви успехи в любовта; вилицата пък символизира финансовата стабилност. виж още »

Шантави домакински прибори и техните изобретатели

Тостер пече филийки с усмивки и мадами по монокини, а електрическа вилица върти спагетите за изяждане. виж още »

Полезни съвети за употреба на домакински прибори

Знаете ли че вилиците, миксерът, пасаторът и кафеварката се почистват сами? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта