Регистрация

Урок на Гордан Рамзи по рязане на лук

31 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1476
Урок на Гордан Рамзи по рязане на лук

Практични съвети от Гордан Рамзи за рязането. Полезни навици в кухнята.

 

Супи, салати, домашни манджи, зеленчукови запръжки за гарнитури и предястия, маринати за меса. Общото на почти всичко в тях е наличието на сол и лук. И ако солта е директно изсипана в солницата, то лукът трябва да бъде нарязан. Ето защо в множество кулинарни училища първото, което се преподава, е именно рязането на лук. Тук не става на въпрос само за бързата направа на идеално еднакви парченца, но за създаване на принципи на действие в кухнята, които превръщат любопитния домашен кулинар в майстор. Какви са те, обяснява Гордан Рамзи в свой клип. (Вижте различните видове ножове и кой за какво се използва)

1. Наточете ножа. Преди всяко готвене трябва да сте убедени, че не работите със затъпени остриета. Така се мачка продуктът, забавя се работата и се увеличава рискът от порязване, защото захабеното острие изисква повече на брой движения с влагане на по-голяма сила. Ето защо хванете точилото като поставите пръстите на лявата ръка под металния ограничител на дръжката. Те не трябва да мърдат от там. С дясната хванете ножа и опрете в най-широката част с острието към ограничителя на точилото под 45 градуса наклон. След това издърпайте ножа нагоре и  настрани, за да стигне до върха. Направете същото от долната страна на точилото. Така само след минута ще имате идеално наточен нож. (Вижте трикове за заточване на нож без точило)

2. Застопорете дъската. За целта намокрете плоска гъба за почистване на кухни и плотове и я сложете между дъската и плота. С този лесен трик основата, върху която режете, ще остане напълно неподвижна и ще можете да вилнеете с цялата си страст отгоре, без риск от порязване, разсипване или изместване.

3. Подгответе лука за рязане. Махнете люспата, но НЕ махайте мустачките. Именно от тях се пуска най-голямото количество сок, който разплаква. Затова се оставят до края. Следва да разрежете главата през средата от мястото, от което излизат листата, към мустачките, като се постараете и в двете половини да има мустачки. Дръпнете едната половина настрани от себе си, за да не ви залюти допълнително, а другата поставете на застопорената дъска с разреза надолу.

4. Истинско рязане на лук. Поставете върху главата лук показалеца, средния и безименния пръст, леко сгънати на последната свивка, като средният пръст излиза малко пред другите два, а те го подпират. След това плъзнете върха на ножа надолу докрай през главата лук, като мустачките сочат наляво (ако режете с дясната ръка) и тях не прерязвате. Нокътят и свивката на средния пръст пазят по естествен начин от порязване и диктуват дебелината на отрязаните парчета. Това важи за рязането на почти всички зеленчуци. Когато стигнете до края на главата – имате идеални полумесеци. Ето как се реже лук на полумесеци за запръжки и салати. Но какво става когато трябва да е нарязан на кубчета?

5. Как се реже лук на малки кубчета? Половинката на главата лук остава както си е рязана до сега. След това в нарязаните полумесеци, които се държат от мустачките, направете три напречни разреза през дебелината. После по маниера от точка 4 нарежете откъм мястото на листата до непрорязаните мустаци. Остатъка около самите мустачки нарежете на няколко места, за да не се изхвърля ядивен продукт. Така в ръката ви на финала остава само отпадъка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гордан Рамзи обяснява как се филетира сьомга

Как се махат костите на рибата и как се отделя кожата на сьомгата от филето?   виж още »

Дъската за рязане е като нова и след стотици използвания

Как да запазим качеството на кухненската дъска за рязане с хитри трикове за поддържане на дъски?   виж още »

Основни видове ножове и кой нож за какво се използва

Ножове в кухнята – кой нож за какво служи?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта