Регистрация

Възпалителните храни ни превръщат в развалина

22 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1239
Възпалителните храни ни превръщат в развалина

Някои хранителни продукти предизвикват повишаване на киселинността в тялото, а с това – сриват имунитета и предразполагат към разболяване.

 

Преди почти столетие в Европа се заражда теорията за „възпалителните храни“. Под този знаменател тогавашни съветници по хранене на знатните особи поставят продукти, които предизвикват възпаления в тялото. Те трябва да бъдат изключени от менюто, за да се поддържа крепко здраве. Днес хранителните експерти вече знаят със сигурност, че възпалителните храни съществуват, а съвременните продукти са доста по-опасни и вредни по този показател. Учени, цитирани от Дейли Експерес, разказват кои са възпалителните храни, как повишават риска от заболявания и в какви грамажи повишават опасността от разболяване.

Какво представляват възпаленията от храни? Съществуват продукти, които повишават киселинността в тялото, а наличието на киселина е начало на възпалителни процеси. Възпаленията започват от слабите звена в тялото – там където клетките не са достатъчно здрави, но на следващ етап обхващат и здрави клетки, преминават към тъкани и органи. Тези процеси на възпаление са в основата на болести, а всичко тръгва от храните, които предизвикват киселинна среда в тялото. Експертите предупреждават, че тези продукти са различни от киселите, защото цитрусите и ябълковият оцет например понижават телесната киселинност и спират възпаленията в организма. Възпаленията от храни са сред причините за разрушаване на имунитета, развитие на тумори, изтъняване на червата, цироза, проблеми с пикочните пътища, стомашни неразположения и язва, отслабване на мускулите, наднормено тегло, косопад, късогледство, по-бавни реакции и забавена мозъчна функция. Въобще киселинообразуващата храна превръща човека в развалина.

Кои храни причиняват възпаления в тялото? Това са мазните меса и месните субпродукти, бялата захар, тестените изделия и особено онези, които съдържат набухватели и глутен. В списъка влизат още пържените ястия, добавката на рафинирани мазнини и особено трансмазнините, между които най-комерсиално е хидрогенираното палмово олио. Киселинността се повдига от присъствието на консерванти в продуктите и изненадващо – заместители на захарта и подсладители. За най-вреден е посочен съдържащият се в почти всеки фабричен десерт глюкозо-фруктозен сироп.

Кои храни повишават общата киселинност на организма? За да може да прецени човек сам колко нездравословно се храни, експертите изготвят неофициална таблица с най-комерсиалните хранителни продукти, за да отбележат колко грама от всеки покачва киселинността. За единица се приема количеството, което би повишило с 0,1 процент киселинността на стомашното съдържимо. Това покачване е достатъчно, за да повлияе негативно на здравето. Ето и колко от любимите ястия покачват с 0,1% киселинността. 40 г колбас, 50 г тестено изделие с бяло брашно, 150 г свинско печено, 5 г хидрогенирана мазнина, 8 мл рафинирани мазнини, 5 г бяла захар, 60 г пържени картофки, 50 г панирани продукти, 80 мл прясно мляко, 150 мл бира и 30 мл твърд алкохол. Неофициалната формула казва, че ако човек събере повече от 20 точки за седмица, то тялото му работи в самоубийствен режим. Всичко обаче зависи от размер на тялото, здравина на организма, честота на повишаване на киселинността, генетични заложби, активност и др. Съществуват и катализатори, които могат да понижават киселинността и да предразполагат тялото да работи в алкален режим – функция на здраве, сила, добро настроение и дълголетие.

Кои храни създават алкална среда? На първо място това са листните зеленчуци, последвани от всички зелени растения. Разбира се, те трябва да бъдат сготвени на пара и подсолени до минимум. 80 мл червено вино или 50 мл бяло вино, също понижават киселинността, но всяка глътка над това количество, я повишава. В списъка с храни за общо здраве влизат още оранжевите продукти – тиква, моркови, чушки. Колкото повече човек се придържа към растителното хранене без пържене и глутен, толкова по-добро общо здраве ще поддържа. Зеленчуците са идеален избор. Плодовете също – когато се хапват на гладно, самостойно и в светлите часове на деня, обясняват експертите. А допълнението от физическа активност само ще помогне в природосъобразния начин на живот.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ленено прочистване за здраве и редовна тоалетна

Диета с лен за редовен стомах чисти тялото и спомага за отслабване и разкрасяване.   виж още »

Човешката глупост възпрепятства правилната диета

Незнанието и дълбоко насадените вредни хранителни навици заплашват с оръжие опитите на тялото да свали килограми дори и при най-подходящия режим на яд виж още »

Жълто-оранжева прочистваща диета

Отслабнете и стопете мазнините с храни с определен цвят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта