Регистрация

Въвеждат такси за престой в кафене

09 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3065
Въвеждат такси за престой в кафене

Великобританската идея има за цел да проследи психологическата нагласа на клиента, а не се стреми към бързо забогатяване.

Редица европейски народи са пословични с престоя си кафетарии и сладкарнички, където могат да убият по два и повече часа от деня си (и особено от почивния), като сметката, която навъртат за кафе, сок и сладкишче е символична. И въпреки кризата и високите нива на безработица, въпреки забраните за тютюнопушене на закрито в някои страни на Стария континент, все още кварталните кафенета се пълнят с хора, които се събират на групички и понякога забравят да си тръгнат с часове.

Психолози обясняват, че сравнително евтините кафенета в близост до дома се приемат от хората като почти частно пространство, в което срещата с приятели е все едно са ги поканили на гости у дома си. С тази разлика, че домакинът не се занимава с приготвянето на напитките и не почиства след края на срещата. Именно на тази идея залагат и уютните кафетарийки, обзаведени с телевизори, удобни канапенца за седене, растения и дори безжичен интернет. Човек наистина се чувства като у дома си и намира търсеното спокойствие.

С иновативна идея се открои верига кафенета в Лондон, откривайки заведение, в което се плаща за времето на престоя, а предлаганото меню е на символични цени. Според собственика по този начин у клиентите се развива мисленето, че те са си наели даденото пространство, като си плащат то да бъде изцяло тяхно и лично. Така хората разполагат едновременно с кътче на неприкосновеност, но и имат шанса да ценат времето си, което по стечение на обстоятелствата в това кафене им струва пари. Така те не биха прекарали никога повече време от нужното им, седейки на удобните диванчета до масичката си.

Таксата за престой на минута е 3 пенса, а времето се отмерва с часовник, вграден на всяка маса. Щом посетителят седне, още преди да си е поръчал, трябва да пусне часовника си, който наподобява таксиметров апарат. Броячът се спира непосредствено преди плащането на сметката.

От персонала на заведението обясняват пред медии, че въпреки странната мярка, която е в разрез с изконната същност на хората, че обичат безплатните неща, се забелязва увеличен интерес към иновативното кафене и почти винаги е трудно да се намерят свободни места. Клиентите пък от своя страна заявяват, че се чувстват добре, когато възприемат личното си време и пространство през призмата на парите. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Central Perk от Приятели вече е реалност

Кафенето от любимия комедиен сериал отваря врати за посетители в Ню Йорк. виж още »

Хапваш, пийваш и гушкаш котки

Заведение предлага котки за гушкане докато клиентите се хранят. виж още »

7 евро кафето за неучтиви клиенти

Заведение в Ница продава кафе с до 5 евро повече на тези, които го поръчват неучтиво. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта