Регистрация

Водка – от лекарството до най-изтънчените коктейли

26 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 4359
Водка – от лекарството до най-изтънчените коктейли

Руснаците разбират за водката близо осем столетия след откриването й.

Водката днес е едно от най-разпространените твърди алкохолни питиета, съставка за редица коктейли и национален символ на Русия. Цената й за литър може да достигне четирицифрена сума, а в света за година се изпиват над 20 милиона литра. Въпреки липсата на вкус и предупреждението, че напитката е опасна за дравето... пък и за поведението, любовта към нея не стихва, а човешкият ум все по-креативно ражда нови идеи как да впрегне качествата на силния алкохол в забъркването на питиета с „главозамайващ“ ефект.

Русия е равно на водка – принцип, който днес не можем да променим. Наред със студа, кафявата мечка, кнедлите, чукчата и матрьошката, тя е едно от първите търсения на всеки турист, решен да се докосне до културата на страната. А всъщност много преди руснаците да разберат за съществуването на огнената вода, тя се е пиела в Европа. Нейн откривател е арабският медик Парес, който я получил през 860 г., правейки отвара за вътрешна и външна дизенфекция. В Италия – близо век по-късно – монахът Валентиус дестилирал ферментирала плодова течност и за първи път създал водка за пиене. След време откритието му напуснало манастирската обител и с главозамайваща бързина „хукнало“ из Европа, а в периода на великите географски открития негови версии достигнали до почти всички крайща на света.

В Русия огнената вода станала известна чак през XIV век по време на управлението на Петър Велики. Водката се харесала на народа, който започнал да развива методите и техниките за производството й. Днес в най-голямата по територия държава в света дори има музей на водката, който преди няколко години бе преместен от Санкт Петърбург в Москва, за да може по-голям брой туристи да се запознаят с видовете и начина на направа на алкохола. А за заинтересованите атракцията предлага и обучение по правилен начин за пиене на водка.

Най-емблематичният химик в световен мащаб – Дмитрий Менделеев казва за огнената вода – „Тя трябва да е точно 40 градуса – точка“. Съобразили се с неговите препоръки, в началото на XX век фамилия Смирноф се установяват в Америка, носейки със себе си оригиналната рецепта за водка. Постепенно напитката от сгряваща душата и тялото течност, се превръща в основна съставка на множество коктейли. Твърди се, че тя не вреди на здравето, а дори е полезна, ако се консумира умерено. Под понятието „с мярка“ се разбира до 50 мл дневно за жени и до 100 мл на ден за мъже.

А ето и множество коктейли с водка!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-скъпите сладкиши за 2017-а

Луксозни сладкиши радват небцето на изтънчени люде, но опразват и джоба. Вижте дали си заслужава. виж още »

Топ 10 на най-скъпите водки на Земята

Бихте ли дали милион долара за водка? А може да се окаже, че струва и доста повече... виж още »

Водка трепе ¼ от братушките

Алкохолизмът в Русия е причина за високата смъртност над 55 години при мъжете. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта