Регистрация

Ранч сос - любимият американски дип на млечна основа

16 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 3834
Ранч сос - любимият американски дип на млечна основа

Модерен сос, подходящ едновременно за бързи закуски, салати и мезета за хрупкане.

 

Ранч сос вече плени небцата и на българите, превръщайки се в един от любимите дипове за топкане на зеленчуци, печени и пържени картофи, солети и тестени изделия, както и като дресинг за салати или добавка към фаст фууд - предимно сандвичи и пици. По-лек от майонезата, по-тежък от кетчупа и доста по ароматен от чесново-млечния сос, американският ранч натрапчиво търси мястото си и в родната кухня.

 

Какво представлява ранч сос? Кулинарно творение в янки стил - това е смес от гъст млечен продукт с майоеза, подправки и билки. В различни рецепти за ранч се използва заквасена сметана или цедено кисело мляко, като второто е кулнарна приумица на европейците. Някои фабрично произведени американски ранч сосове са с типичния йогурт, но той не съдържа полезните млечно-кисели бактерии. Билките, които се слагат в него, може да са както пресни, така и сушени, но задължително трябва да има свеж копър. Още се спори дали ранч е сос или дип, защото е подходящ както за топкане, така и за покапване върху храна. Традиционни за него са чесновият и лученият дъх, а любителите на сосове за фаст фууд го определят като обогатен чеснов сос.

 

Как е създаден ранч сос? През 50-те години на изминалия век водопроводчикът Стив Хенсън се захваща с бизнес с ранчо, където започва да предлага и храна за вкъщи. Към своите печени меса, с които прочул новия си бизнес, той поднасял и апетитния сос, споделяйки, че го е измислил, за да допълни вкуса на блюдата. Скоро дори започнал да го предлага и в кутии за вкъщи. Славата се натрупала и след две десетилетия Хенсън вече произвеждал апетитния дип в собствената си фабрика Hidden Valley Ranch Food Production - първият завод за ранч сос на Новия континент.

 

Ранч сос днес. През 1992 г. ранч сосът е най-продаваният дресинг за салати на територията на Северна Америка, подминавайки в народната любов и предпочитания дори сосове като песто и 1000 острова. Проучване, проведено през 2017 г. сред янките показва, че 40% от пълнолетните запитани хора го определят за свой фаворит. Най-честите храни, с които си го поднасят са на първо място картофите, след това пицата, на терто място - зеленчуци и салати, после печените меса, а почитната петица се пада на хамбургерите. Днес в САЩ съществуват над 250 предприятия, специализирани в производството на ранч сос.

 

Как се прави ранч сос? Традиционната рецепта за ранч сос не е нито трудна, нито съдържа мъчни за откриване продукти. Всъщност комбинацията е доста семпла. По правило се смесват в съотношение 1:3 майонеза и млечен продукт, който може да е гъст йогурт (цедено кисело мляко) или заквасена сметана. Към тях се добавя чесън, лук на прах, магданоз, копър, едрозърнеста горчица, сол и пипер и всичко това се смила в чопър или се пюрира с пасатор. Чесънът може да е пресен или сушен, същото важи и за магданоза. Единствено копърът трябва да е в прясно състояние.

 

Ето и примерна рецепта за ранч сос с уговорката, че количеството на всяка от съставките може да бъде променено спрямо личния вкус и препочитания:

2 с.л. майонеза, 6 с.л. заквасена сметана, 2/3 ч.л. едрозърнеста горчица, 2 скилидки чесън, 15 г пресен или 3 грама сушен магданоз, 10 г копър, 1 ч.л. лук на прах, 1/3 ч.л. сол и 1/4 ч.л. смлян черен пипер. От пресните билки се слагат само листата, а сметаната може да се замени с цедено кисело мляко.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Петте основни френски соса

Класически сосове във френската кухня.   виж още »

Сосове за мазане на закуска

С какъв сос да намажем препечената филия, крекерите или оризовите бисквитки за старт на деня?   виж още »

Вода от варене на паста – модерна добавка за сосове

Световни топкулинари подправят сосовете си с вода от сварените макарони и спагети.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта