Регистрация

В неделя искаме Прошка. Ритуали на Сирни Заговезни.

09 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1896
В неделя искаме Прошка. Ритуали на Сирни Заговезни.

На Сирница се ходи на вечеря у възрастни роднини, меси се питка и се ядат сиренени и яйчени храни.

 

Тази неделя – 10.03.2019 г. християнският свят чества началото на Великия пост. В България празникът се нарича Сирни Заговезни и на него се спира консумацията на месо за 7 седмици до Великден. Идната седмица е постепенно навлизане в поста – през нея може да се консумират животински продукти, но не и месо. На Сирница е разрешено хапването на риба, като тя е един от задължителните компоненти на трапезата.

 

Какво се готви на Сирни Заговезни? Във всяка къща се меси обреден хляб, като е прието вечерта по-младите членове на рода да навестяват по-възрастните си роднини, носейки им парче от погачата, бъклица вино и бучка сирене. На празничната трапеза основната питка е във формата на змия, за да пази дома от злини. Около нея се редят ястия със сирене и яйца – баница, сиренено гювече или печено сирене. Поднася се още риба, червено вино, омлети, бяла халва и печени плодове.

 

Как се иска прошка? По-младите отиват при възрастните членове на фамилията, целуват им ръка и казват „Прощавай за всички мои волни и неволни грешки“. А помоленият отговаря „Просто да ти е“. Чрез този акт на покаяние и опрощение се пречиства душата от насъбраните тежила и се подготвя за смирението по време на Поста.

 

Изпълнява се обичаят амкане. Наричан още хамкане, той е състезание между младите за здраве през годината. На червен конец се завързва варено яйце или бяла халва. Конецът се връзва на високо, а деца и младежи слагат ръцете си зад гърба. Най-старият човек на трапезата завърта конеца, а участниците се опитват да отхапят само с уста от „махалото“. Вярва се, че дори и само зъбче да се допре до храната за амкане, цялото тяло ще е защитено от болести.

 

Народни традиции на Сирни Заговезни. На Сирница се почита могъществото на огъня, затова в България се изпълняват различни местни обичаи, свързани с пламък. На най-високия връх над населеното място се палят сухи треви, за да прогонят злото далеч от хората. Момците хвърлят огнени стрели в дворовете на своите избраници, за да им покажат пламенните си чувства. Конецът от амкането също се пали. Вярва се, че ако изгори бързо и бурно, годината ще е плодородна; ако огънят подскача и припламва – на сватба ще се танцува, а ако загасне – бедствие е надвиснало над рода. През цялата идна седмица отново излизат кукери, за да изплашат и изгонят бедите надалеч.

 

На 10.03 имен ден празнуват Галина, Галин, Галена, Галя. Тази година Сирни Заговезни съвпада с православната почит пред паметта на Св. Галина – великомъченица от Коринт. kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи и пожелава на българи и християни радост, хармония и здраве с началото на Великия пост.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Сирни Заговезни амкаме бяла храна и искаме прошка

На Сирни Заговезни се иска прошка, децата изпълняват ритуала амкане, а жените готвят баници и яйчени храни.   виж още »

Голяма Задушница и Месопустна Неделя поставят началото на Великия пост

Почитаме мъртвите и блажим с месце преди най-дългият християнски пост.   виж още »

На Прошка с погача, сиренени гозби, вино и бяла халва

На Сирни Заговезни искаме прошка от ближния и встъпваме във Великия пост с изчистена от товара на прегрешенията душа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта