Регистрация

Българи създадоха бял фъстък Орфей – мощен афродизиак

27 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4224
Българи създадоха бял фъстък Орфей – мощен афродизиак

Учени от Садово селектираха нов вид фъстъци – бели, едри, нискокалорични, здравословни и даряващи потентност.

На фона на всеобщото мнение, че родната научно-изследователска дейност е в крайно западнало състояние, учени от Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” в Садово селектираха нов сорт фъстъци, който вчера бе и успешно вписан в сортовата листа на България. На пръв поглед постижението не е с особена значимост в световен мащаб, но се оказва, че родните специалисти са успели да създадат един от най-добрите фъстъци на планетата, особено ако се погледне характеристиката на растението и плода.

Причината за национална гордост се казва Орфей. При сравнение на данните се забелязва, че това е вторият по големина в света сорт след известните Виргински фъстъци. Ядките са изключително едри – средната маса на 1000 от тях е близо 900 грама. Освен това българският Орфей, за разлика от почти всички известни негови родственици, е с бяла сърцевина и мръсно бяла обвивка. При него изцяло липсват червеникавите нюанси, в които сме свикнали да виждаме ядката. Това е първият селектиран бял фъстък за България, която досега е производител само на по-комерсиалните червени сортове.

За разлика от другите си побратими „нашенецът“ е по-нискокалоричен, като в 100 грама от него се съдържат 600 калории, а не 650, както е при голяма част от фъстъците по света. Той е по-беден на наситени мазнини и е богат на ненаситени, което го прави една полезна храна, даряваща на тялото така необходимите му антиоксиданти.

Не може да се отрече, че хапването на Орфей е вид здравословно засищане на глада, при което тялото получава и богата гама от жизненоважни за кръвоносната система, зрението и костната структура минерали, които се съдържат в много по-малки дози в останалите фъстъци на пазара у нас. Богат е на аминокиселини и витамини от групата В и Е. Освен това има силни свойства на афродизиак.

Новооткритата култура е селектирана с висока издръжливост към болестите, покосяващи този вид. Растението е сравнително непретенциозно и позволява да бъде отглеждано в области на страната, където не са виреели фъстъци досега. То е гарант за високи добиви, които надхвърлят със 17% приетите по стандарт, обясняват учените и добавят, че за тях новооткритието им има всички данни да се превърне в една доходоносна и лесна за експлоатация култура в България.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

В Деня на изневярата – уроци по съблазняване с храна

Каква храна се поднася на потенциален партньор, за да се гарантира дълга и страстна нощ?   виж още »

Печени фъстъци – ползи и вреди от любимото бирено мезе

Фъстъците са едно от най-полезните мезета и приятна гимнастика за устата. Защо си заслужава да изберете фъстъка пред други любими мезета и какви фъстъ виж още »

Български билки за вдигане на либидото

Четири отвари от родни билки, с които самолетът няма и да поиска да кацне. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта