Регистрация

Борим алергията от тополите с храни

11 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 3243
Борим алергията от тополите с храни

Дразнението на белите пухчета върху очите, носа и гърлото могат да бъдат минимизирани чрез правилен подбор на хранителни продукти.

Белите пухчета на тополата политат от средата на май месец почти до края на юни, предизвиквайки дразнения при контакт с хора. Мекичкият изкуствен сняг е доста голям, за да бъде вдишан, но микроскопични частици от него могат да подразнят очите, носа или гърлото, а в редки случаи дори да предизвикат задушаване. Доказано е, че организмът на всеки четвърти човек от бялата раса не остава безпристрастен към пуха на тополите. Сополи, сълзи и кашлица са сред най-честите реакции, които започват с тополния цъфтеж и продължават до края на юни.

Експерти от foodpanda, цитирани от БГНЕС предлагат няколко храни, които имат потенциала да намалят алергичната реакция. Всичко е индивидуално и някои от храните могат да помогнат повече от други. Все пак, ако имате алергия, си заслужава да опитате дали някои от посочените антиалергени няма да ви спаси от неприятното усещане, с което ви се налага да посрещате лятото.

1. Магданоз, лук и чушки се появяват точно когато тялото има нужда от тях. Тези три зеленчука съдържат кверцетин. Това е вещество, което потиска влиянието на хистамините, които са част от алергичната реакция. Важно е обаче да се хапват сурови, защото при термична обработка губят полезните си качества. Природата е взела правилното решение тези продукти да зреят точно когато се появяват и най-силните алергени – пухчетата на тополите, цветовете на липата и изсъхналите треви.

2. Мед срещу алергии и сенна хрема – този продукт има доказани оздравителни и защитни качества за цялото тяло. Ежедневната консумация на мед обаче е нож с две остриета, защото пчелният продукт е способен както да потиска, така и да отклюва алергии.

3. Риба, богата на омега-3 мастни киселини пази очите от алергични сърбежи и сълзи. Японско проучване доказва, че симптомите на алергии, изразяващи се в очно дразнение драстично намаляват, ако едно от основните за деня хранения се посвети на мазна морска риба. Затова по-добре си хапнете нещо вкусно и полезно, вместо да попивате сълзите си с кърпичка при всяко излизане на открито.

Вижте как да си направите Бърза печена сьомга

4. Храните, съдържащи пробиотици премахват алргичните прояви. Сред тези продукти са киселите млека, комбуча културите, киселото зеле и туршийте с дива ферментация. При последните две можете както да си хапвате самия зеленчук, така и да се наслаждавате на благотворното влияние на саламурата им. Ако ги хапвате на гладно ще имат още по-силен ефект в защитата от кихане и сълзене.

Вижте какво представлява дивата ферментация и как да си направим домашна туршия с пробиотици

5. Цитрусовите плодове и кивито потискат хистамините. Действат противоалергично благодарение на високото си съдържание на витамин С. Макар и вече да не са в сезон, нищо не пречи да включите сока на половин лимон във фреша или чая си като една полезна добавка. Парченца плодове пък можете да добавите в закуската си с кисело мляко. Така пробиотици и витамини ще работят в симбиоза с цел да ви защитят от алергии.

6. Бромелинът в ананаса е противоалерген. Това вещество, направило ананаса един от най-полезните плодове на планетата е истинска панацея. Освен че ще защитава от алергични дразнители, то се грижи за здравината на костите и ставите, силата на имунната система, красотата на косата и кожата и подпомага горенето на калории. Предвид и приятния вкус на ананаса, просто нямате причина да не си го хапвате по няколко пъти седмично.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народна медицина с остатъците от готвене на коприва

Водата от попарването на коприва и твърдите неядливи части на растението могат да се използват за разкрасителни процедури и отвари за здраве.   виж още »

Пролетни растения срещу пролетни алергии

Коприва, моркови, пресен лук и киселец потискат алергиите.   виж още »

Признаци за глутенова непоносимост

Как да разбера дали имам алергия към глутен? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта