Регистрация

Признаци за глутенова непоносимост

10 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 2056
Признаци за глутенова непоносимост

Как да разбера дали имам алергия към глутен?

Глутенова непоносимост, глутенова ентеропатия или просто казано алергия към глутен е вид неприазън на организма към вещество, което се съдържа в някои житни култури, семена и ядки. Сякаш с модата на веганството, пескатарианството, суровоядството и тази тенденция се разви в последните десетилетия, като накара мнозина да се откажат от традиционния насъщен, заменяйки го с алтернативни хлябове или изцяло изключвайки го от менюто си. Проучвания обаче сочат, че 1:3000 души има нетолерантност към глутен, като в миналото бройката е била горе-долу същата, но просто хората не са могли да обърнат внимание на симптомите и да отчетат проблема. Днес, в модерния наш свят, все още половината от засегнатите от глутенова ентеропатия не знаят, че са алергични към един от най-консумираните хранителни продукти – пшеница и нейните производни. Затова ние от kulinarno.bg  се чувстваме длъжни да опишен симптомите, а нека всеки сам чинно наблюдава себе си, дали ги проявява. Ако се съмнявате, че тестените изделия не ви се отразяват добре, побързайте да си направите едно от леснодостъпните изследвания, с което да се уверите, че не се натравяте при всяко хранене. Ето и какво най-често може да ви се случи:

1. Синдромът на пилешката кожа е показател за глутенова алергия. Познат под името Keratosis Pilaris, той се изразява в пъпки и широко отворени пори предимно на краката и ръцете. Кожата става по-твърда и цветът й е леко различен. Обикновено се съпътства със сърбежи и дискомфорт. Те отшумяват между 2 часа и три дни след първоначалната поява. Не се стресирайте веднага. Починете на безхлебна диета, хапнете после тестено изделие и проследете дали ще се случи същото. Чак тогава хуквайте към Джи-Пи-то.

2. Периодичната поява на кожни проблеми и сърбежи може да е знак за глутенова непоносимост. Най-честите изяви на алергията се проектират като кератоза и херпетиформен дерматит. Ако дерматологът ви е диагностицирал с подобна болежка, проследете дали тя се засилва след хапването на пшенични продукти. Понякога при алергията се появяват цели петна от дребни пъпки, които сърбят. Според способността на тялото да се изчисти от глутена, петната могат да изчезнат още на третия час. По-важното обаче е, че се появяват между 1 и 2 часа след хапването на глутен. От вас се иска просто да проследите дали има връзка тестената закуска с обедните сърбежи и обриви.

3. Глутенът може да предизвика пърхот и дори псориазис. Сърбежите на главата, при които под ноктите остават цели парчета кожа няма как да бъдат пренебрегнати. Този симптом обаче се проявява по-късно след поемането на глутена, затова ако подозирате ензима за виновник, спрете го от менюто си за седмица и наблюдавайте дали състоянието ви се подобрява. Ако не сте сигурни в опита, направете го пак. Да – ще ви отнеме половин месец, за да посочите евентуалния виновник, но след това ще знаете завинаги.

4. Глутенът влияе на емоционалността. Ако след хапване на месо с хляб станете раздразнителни или се почувствате тънжни, не обвинявайте веднага „модерния“ глутен. Лоша комбинация според разделното хранене е най-честия причинител на спада в настроението. Ако обаче хапнете филия хляб с кашкавал и се случи същото, вече можете да се замислите. При хората с глутенова непоносимост се появяват приливи и отливи на отрицателна енергия и мисли от 2-рия до 5-тия час след приемането на язвителния протеин. Прекаляване с него води до страхова невроза, свръхчувствителност и честа смяна на мнение и гледна точка. Разгледайте внимателно какво ядете и как се държите след това.

5. Глутеновата алергия причинява мигрени. Повече от половината регистрирани хора с глутенова ентеропатия изпитват главоболие след консумация на веществото. На втория час след храненето се появява болката, а след това постепенно утихва. Кръвна картина, която доказва ниско съдържание на желязо в организма, съчетана с тези мигренатични сиптоми вече е добър признак за лошото влияние на глутена върху тялото ви. Но в никакъв случай не бива да свързвате всяко главоболие с глутеновата алергия.

6. Глутенът предизвиква стомашни проблеми и убива организма. Ако след хапване на тестени изделия обикновено имате запек, усещате тежест в стомаха и отделяте газове, най-вероятно сте от мнозинството, което има лека алергия към глутен. Тя обаче е лека само откъм външните си прояви, които изчезват бързо, но вие не знаете, че този дискомфорт всъщност води до нещо по-сериозно. Първоначално човек усеща само стомашните неразположцения, но след време при кръвен тест може да отчете, че в тялото му нивата на витамини и минерали са много ниски. Страдащите от глутенова ентеропатия не могат да усвояват полезните вещества от храната, попаднала в тялото им в комбинация с глутен. И така организмът бавно, но сигурно се разболява от липсата на витамини и минерали. Човек започва да изглежда болнав и състарен, а имунната система рухва. Много е опасно, затова внимавайте.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за глутена

Какво причинява предозирането с глутен и какво представлява глутена?   виж още »

Кето тесто Фатхед без глутен

Тесто с бадемово брашно и сирена е новият хит във високомазнинното хранене.   виж още »

Алергиите към ядки са нелечими

Дори и за момент организмът да е способен да понесе фъстъците като храна, на следващ етап отново ще реагира остро срещу тяхното приемане.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта