Регистрация

Борене на глада с храна

02 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2640
Борене на глада с храна

В успешната диета не се гладува, а се наяжда с пълноценна храна до пълно усещане за ситост.

Как да надхитрим чувството за глад, без да трупаме излишни калории, като в същото време ядем на корем? На този въпрос се заема да отговори специалистът по хранене и диететика д-р Росица Попова, гост в предаването ПРЕДИ ОБЕД по  bТВ. Експертът е на мнение, че по време на диета за отслабване, горене на мазнини и стягане на тялото човек не бива да гладува. Не трябва да се стига до желанието за хапване твърде скоро, след като сме привършили с предишната порция, както и не бива да се ядат високовъглехидратни и мазни храни, които ще доведат стремежа към отслабване до провал. Затова е важно така да подберем продуктите в чинията си, че хем да ни е вкусно, хем да се заситим качествено, хем да не се наблъскаме с калории. И има начин как да стане това, категорична е д-р Попова.

Храни, които изострят апетита и желанието да се хапва още и още са бързите въглехидрати. За тях трябва да забравим. Такъв пример е чипсът, който трудно наяжда, но подканя да си бъркаме постоянно в пакетчето. Сладкишите пък предизвикват отделяне на инсулин, съответно намаляват нивата на кръвната захар в тялото, което води до усещане за глад. Не е важна само вредността на тези храни, но и фактът, че с тях неминуемо ще натрупаме излишни за тялото калории, а оттам и килограми.

Зеленчуците пък са най-благоприятния дар за отслабване, твърди експертът, като обяснява, че те са бедни на калории и ни позволяват да се заситим с тях като се отпуснем напълно в количеството. Фибрите в тях едновременно създават чувство за ситост и помагат на тялото да се бори с килограмите. Освен това могат да напълнят стомаха с обем, който обаче не е богат на калории. Краставицата и листните зеленчуци могат да се хапват неограничено и без притеснение от напълняване. Те съдържат много вода, която след броени часове ще изхвърлим, обяснява д-р Попова.

Морковите са калоричен зеленчук и с него не бива да се прекалява, предупреждава специалистът. За разлика от марулята и краставицата едно наяждане с моркови ще ни държи сити за повече време, но от морков може да се надебелее. Важно е морковите да не се ядат вечерно време в големи количества. Вечеря от един морков е диетична, но вечеря от половин килограм моркови е недопустима за човек, който иска да отслабе, хранейки се здравословно. Морковите съдържат и бързи въглехидрати, познати още като монозахариди, които не са подходящи за късните часове и хората с нарушена обмяна на веществата.

Ако не сте от тях ето рецепта за ДИЕТИЧНА ЗАЕШКА САЛАТА.

Гъбите са друг продукт, който може да се хапва по време на диета. Въпреки че съдържат растителен белтък, който според д-р Росица Попова е непълноценен, те са богати на фибри и засищат много лесно. Бавната им разградимост ги прави добър избор за убиване на апетита за по-продължително време. Не трябва обаче да се преяжда с гъби, защото тежестта от храната ще настъпи чак след като сме спрели да ги хапваме и може да се окаже болезнена.

Вареното яйце на закуска също е добро решение за диета, въпреки че в жълтъка се съдържа холестерол. Съчетанието на белтъчини с мазнини може да доведе до ситост за доста дълго време, през което ще имаме шанс да изразходим изядените калории. Затова се препоръчва варените яйца да бъдат закуска поне два пъти в седмицата, като всеки индивидуално трябва да реши по колко може да си позволи спрямо нивата на холестерола си.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ХРАНИМ С ВАРЕНИ ЯЙЦА

Ако искаме наистина да усетим ситост от продуктите, то трябва да ги комбинираме. Хубаво е да се храним разделно, но тогава чувството за глад може да настъпи прекалено бързо – дори и само час след ядене. Особено ако сме си позволили само листни зеленчуци или само краставица. Затова е добре именно тях да използваме за основа на процията, но да комбинираме с още някакъв продукт, като е хубаво той да бъде един. Спираме се например на варено яйце, немазно месо, гъби, друг по-питателен зеленчук.

Важно е да не се ограничаваме само с тези храни. Диетата за отслабване не може да бъде цял живот, защото малкото количество въглехидрати в този режим на хранене не е достатъчен, за да ни поддържа здрави и активни по-продължително време. Затова трябва да включваме понякога и мазни меса, да си позволяваме умерено тестени изделия, да си хапваме плодове, ядки, семена, да не забравяме за рибата. Включването на богата гама от продукти, особено полезни, в седмичния режим, е добро решение за качествено хранене. Така диета за отслабване и пълноценен живот могат да вървят ръка за ръка. Консултация със специалист, който може да изготви индивидуална диета спрямо спецификите на всеки организъм също не е излишна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три хапки спасяват от преяждане

Как човек се засища с три хапки и след това е склонен да не изпитва глад?   виж още »

Детоксикация на тялото – защо да започнем още през март

Заредете тялото си с хубост за топлите дни като спазвате няколко правила за детоксикация на организма чрез правилно хранене. Отнема само 4 седмици, но виж още »

Жълто-оранжева прочистваща диета

Отслабнете и стопете мазнините с храни с определен цвят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта