Регистрация

Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

14 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1804
Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

Каква е функцията на въздуха в пакетчетата с чипс и защо понякога в опаковката има повече въздух, отколкото продукт?

 

Чипсовете са любимо лакомство на спортните фенове, киноманите, тийнейджърите, бираджиите и въобще – на хората, които не се посвещават на броене на всяка калория, влязла в тялото. Да – неустимо вкусни, хрупкави и идеално мезе, те тровят тялото с голямо количество вредни мазнини и сол, тежки въглехидрати и не съдържат почти нищо ценно за организма. Но пък повечето пакетирани хрупотевици са наистина примамливи за небцето и все някога човек си ги позволява. Мнозина остават разочаровани – когато отворят огромния пакет – съдържанието му обикновено заема около 1/3 от него, а останалото излита в атмосферата под формата на въздух. Защо в пакетите с чипс и хрупотевици има толкова много въздух обясняват от хранителната индустрия.

Ето как да си направите чипс паприка, който не отстъпва на купения, но е приготвен по домашна рецепта

Надутите пликове запазват целостта на съдържанието. Независимо дали чипс, хрупанки, снакс и други царевични и оризови мезета, те си имат своя специфична форма, с която производителите са преценили, че са най-апетитни. Не е приятно да се събира станалия на прах продукт от дъното на пакетчето. А при транспортирането от завода до магазините, тези пакети са подложени на удари и натиск. Голямото количество въздух в тях предпазва продукта от натрошаване. Благодарение на въздушните буферни функции пържените картофки и експандираният ориз са идеално кръгли, снаксовете са типично продълговати, а хрупанките имат приятните си извити формички.

Заменете вредните хрупотевици с рецепта за домашен чипс от пресни картофки

Азотната среда предпазва от гранясване и разваляне на продукта. И ако в очите на крайния потребител в големия пакет се продава сравнително количество въздух, то производителите оценяват качествата му като естествен консервант. Плънката от вятър под налягане в пликчето всъщност представлява азот. Той е напълно безвреден за човека и съставлява около 70 % от въздуха, който дишаме, но в опаковката чипс и снакс той е 100 % от газа. Азотът удължава срока на годност и предотвратява гранясването на мазнините. В азотна среда бактериите, които развалят храната, не могат да съществуват, както и не се случват окислителни процеси, защото за тях трябва кислород. Излиза, че всъщност наличието на азот в пликчетата с хрупкащи мезета ги прави по-евтини заради повишаването на издръжливостта им.

Баба ми отказваше да опита чипс, а вместо него си правеше тези картофки

Въздухът в пликовете с фабрични мезета влияе на психиката. Потребителите също имат своето право. Мнозина от тях очакват да отворят плик, пълен с продукт, а не с въздух. Виждайки огромните пакети на щанда, хората са склонни да платят по-висока цена, подлъгани от размера. Разочарованието след отваряне е разбираемо. Малцина са тези, които преценяват точното визуално количество продукт в непрозрачна опаковка само по надписа с грамажа на етикета.

Чипс без пържене – ето хитрата ни домашна техника за хрупкави картофки без мазнина

Законодателство срещу въздуха в пликчетата с чипс. В САЩ и Европейския съюз съществуват нормативни рамки, които защитават потребителя. За съжаление според тях всеки производител може да опакова толкова азот, колкото прецени. Негово задължение обаче е да упомене с четлив шрифт и на видно място върху опаковката колко точно е чистият грамаж на продавания в нея продукт (нетното количество). Така зоркият купувач пък ще успее да сравни цени спрямо количество и да избере най-рентабилната стока.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Чипс от ябълки за зимата

Как се сушат ябълки или как се прави ябълков чипс от пресни ябълки?   виж още »

Чипс от маруля? Да – от кейл.

Нов здравословен чипс на фурна с протеин радва небцето и се превръща в модерен продукт на полезното хранене. Това е чипс от кейл.   виж още »

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават уч виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта