Регистрация

750 българчета се посветиха в здравословното хранене

16 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2715
750 българчета се посветиха в здравословното хранене

Малчугани между 9 и 12-годишна възраст правиха таратор и палачинки, за да призоват хората да ядат природосъобразно.

световен ден за здравословно хранене и готвене с децаДнес 16 май 2014 година в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ в София ехтеше детски глъч. Това бяха 750 мъничета на възраст между 9 и 12 годинки, които се включиха в Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. Инициативата бе подкрепена от Европейската комисия, 24kitchen и Евро-Ток. На официалното откриване с децата бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, водещата на кулинарно предаване по 24kitchen Йоланта Делибозова – Йоли и видни майстори на блюдата.

деца се включват в инициативата на Джейми ОливърЗа втора поредна година учениците се включват освен в стремежа да се опознаят правилата на здравословното хранене и да се превърнат в неотлъчна част от човешкия живот и в инициативата на световноизвестния кулинар Джейми Оливър. Той организира кампанията Food Revolution day, която има за цел да обхване повече от 1 милион деца по целия свят и да влезе в Книгата с рекордите на Гинес като най-мащабното всеобщо едновременно готвене на деца на планетата.

огромна шапка за готвене с човек в неяИ докато някои ученици се затрудняваха да познаят лицата от подиума, други се справяха да назоват столичния кмет Йорданка Фандъкова и водещата Йоли, всички знаеха какво има на масичките пред тях – палачинки, сирене, краставица на кубчета, микс от рендосани зеленчуци и здравословното българско кисело мляко. Не след дълго децата си сътвориха полезен обяд – таратор и зеленчукова палачинка. Някои от тях дори почерпиха учителите си, случайни минувачи и доброволци от БЧК, които бяха облечени в огромни забавни костюми. Целта на инициативата също бе постигната:

Децата единодушно признаха, че са научили нещо ново – ако искат да се хранят правилно, добре е в менюто им да има много зеленчуци и кисело мляко, които ще им помогнат да пораснат здрави и големи и да си научават бързо уроците. Също така разумните препоръки трябва да бъдат дадени и на всички връстници и приятели, които в дъждовния ден не са успели да получат ценните познания чрез присъствието си на кулинарната забава.

деца получават подаръци като част от инициатива за здравословно храненейога върху маса за храненеЗа финал всички мъници получиха подаръци от Европейската комисия и 24kitchen като в пликчетата им имаше много наръчници за деца по здравословно хранене, кисели млека и млечни десерти и любимата напитка на ученика – какаото. Докато получаваха веселите пликчета лично от шеф Юрий Велев, децата имаха шанса да опознаят още една страна на природосъобразния начин на живот, а именно чрез спорта. Посветен в йогата мъж им показваше как се стои на глава и се ръкопляска с крака дори и върху обикновения плот, който използваха за готвене в началото на кулинарния ден.  

деца се радват на подаръци и книжки за здравословно готвене

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как родителите лъжат децата си, за да се хранят здравословно

Спанакът дава сила, яденето на моркови ти помага да виждаш в тъмното, а от хляб косата се къдри, са само част от хитрите родителски методи да накарат виж още »

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават уч виж още »

Как да откажем децата си от вредните продукти за бързо хранене

Махнете играчката от детското меню, сервирайте безвкусен сандвич, изтъкнете минусите на дебелите и нездрави хора и сгответе с фантазия и любов, за да виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта