Регистрация

6-ти август – честваме Преображение с грозде и риба

05 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 1753
6-ти август – честваме Преображение с грозде и риба

На Преображение Господне небето се отваря, а морето се обръща.

 

Днес, 6-ти август 2019-а година Българската Православна църква чества Преображение Господне. Евангелия разказват, че Исус подготвял учениците си за съдбата, която му предстои – да умре в мъки и да възкръсне, за да бди над човечеството. При думите за страданията, които трябвало да преживее в края на земния си път, учениците отказвали да повярват, че неговата личност ще се изправи пред болезнени телесни изпитания. Вечерта след думите си, Спасителят решил да покаже наглед на трима от апостолите Божията сила. Качил със себе си Петът Яков и Йоан на хълма Тавор в Галилея. Оставил ги да спят и седнал да се моли. А когато те се събудили, видели Исус, огрян от светлина как се носи над Земята с чисто бели дрехи. Той бил преобразен, откъдето идва и името на празника.

 

Какво носи Преображение според българските вярвания? В народния фолклор на Прображение лятото обръща лице към есента и времето също сменя лика си. Нощите стават хладни за спане на открито. Денят започва да намалява, а слънцето – да огрява по-слабо. Водата също се обръща. Морето става по-студено, теченията теглят навътре. Реки и извори спират да дават благодат с водите си на онзи, който се окъпе в тях, ами изпиват здравето от него. Есента чука на вратата, а с нея и идват и есенните плодове.

 

Храна на Преображение. Чества се и празника на гроздето. По традиция на този ден се откъсва първата чепка, като всеки от семейството хапва по едно зърно и другите се разнасят на близки, съседи и приятели. Грозде се носи и в църквата, където се освещава за здраве и плодородие. Берат се и първите зрели ябълки. Ако има поне една истински узряла, то родът ще се сдобие с още един член идната година. Празникът съвпада с Богородичните пости, но тъй като е специален ден, е разрешена консумацията на риба. Ако тя бъде хваната в близкия водоем от познат човек, люспенето ѝ ще донесе богатство в къщата.

 

На Преображение имен ден празнуват Светлана, Светлин, Светла, Светльо и всички свързани с Божието просветление. Екипът на kulinarno.bg честити празника на именяците и им желае живот, предвождан от възвишена светлина и здраве!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Андреевден омилостивяваме мечката с постни варива

На празника на Св. Апостол Андрей българския народ чества Мечкинден с ритуали за плодородие и предпазване от хищници.   виж още »

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.   виж още »

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта