Регистрация

5 храни от които огладняваме

04 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2545
5 храни от които огладняваме

Продукти от които само дебелеем, без да се заситим.

 

Случвало ли ви се е да ядете и вместо да усещате ситост, да чувстате как гладът ви се засилва? А случвало ли ви се е да погълнете доста калории на едно хранене и само след час неустоимо да желаете да повторите ястието или да хапнете поне един сладкиш? Тези усещание не са никак приятни особено ако човек е на диета, но за съжаление съществуват храни, от които допълнително огладняваме вместо да се заситим, пише dir.bg. Ето пет от най-подлите продукта, които обикновено водят до засилване на апетита и усещането на глад, въпреки че са висококалорични и питателни.

 

1. Хрупотевици от пликче. Въпреки че препоръчителната дневна доза за повечето чипсове и снаксове е между 25 и 40 грама едва ли има мнозина с така силна воля, че да успеят да се спрат на това количество. Веднъж отворили пакета вие сте обречени. Още по-подло е, ако си хапнете чипс или пуканки след вечеря пред телевизора в доглеждане на любимото предаване. Tогава се появява такъв глад, че ефектът на изядените храни просто изчезва. И не само, че нямате усещани да сте хапвали основно, но първо не можете да спрете да ядете чипса, а след това внезапно ви се дояждат и сладкиши.

 

Пакетчетата с хрупки са богати на сол, а тя буди звяра в стомаха. Солта в такива количества и концентрации дехидратира организма, а в отговор той призовава да бъде нахранен и напоен стабилно. Тук може да се появи и желанието да изпиете една бира, което вече финално ви вкарва в порочния кръг на провокиране на мъчителен и дълготраен апетит.

 

2. Захарни изделия – в тази категоия влизат както всякакви сладкиши със захар, така и напитките с висока сладост. Незвависимо дали хапвате шоколадче или пийвате сокче или газирано безалкохолно, в тялото ви попадат захари. Те увеличават нивата на кръвната захар. А колкото по-висока е захарта в кръвта ви, толкова повече огладнявате – неприятен природен закон.

 

3. Бързи храни – като цяло богатите на трансмазнини продукти ви препълват с големи количества калории, вредни вещества и ви карат да овълчеете само два часа след като сте изяли нещо с калории, достатъчни за целия ден. Сандвичите, пържените картофи и панираните ястия са идеален пример. Трансмазнините блокират способността на организма да генерира невротрансмитери, които да контролират апетита. Така човек не усеща ситост или я губи малко след като е хапнал стабилно.

 

4. Бял хляб – той повишава нивата на инсулина и в този момент тялото изпраща сигнали, че трябва да получи храна. Затова не закусвайте с тестени изделия и се пригответе след като хапнете паста доста бързо да усетите глад за още. Друг проблем е, че влиянието върху кръвната захар ви тласка в различни посоки – ту ви се хапва сладкичко, ту солено. И така докато не си позволите и от двете. А това не е добре за здравето и външността.

 

5. Алкохолът – той е истински катализатор на глада. Алкохолните напитки влияят върху редица хормони в тялото, както и върху нивата на захарта и кръвното налягане. Дехидратацията до която водят, е още един знак, че ще огладнеете. Въобще всички гореизброени действия на хранителните продукти върху апетита се събират в алкохола. Може и да не регистрирате неговите открехващи лакомията качества, защото те се проявяват чак няколко часа след консумация. Но имат силен и дълготраен ефект. Оттук идва и изразът „пиянски глад“.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Убиване на апетита с миризми и напитки

Мирисане на банани и ментов дъх на пастата за зъби и питието спират желанието за ядене. виж още »

Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

Трикове, с които да намалим порциите и количествата на изядената храна, без да останем гладни. виж още »

Спанак ни помага да устоим на апетита

Магията за потискане на глада в листния зеленчук е открита съвсем наскоро и се казва тилакоид. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта