Регистрация

5-те най-използвани хранителни продукта

24 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 3294
5-те най-използвани хранителни продукта

Хората живеят на хляб, месо и салати, подправени със сол и захар.

Въпреки че на пазара се появяват все нови и нови хранителни продукти и подправки, човечеството през годините установява традиционализъм на видово консумиране на храна и тези навици още не са се променили, пише сайтът foodpanda. От електронното издание правят проучване кои са петте най-консумирани храни, като се уповават както на поръчките си, така и на проведени анкети и анализи. Експертите на сайтът заключват, че тези пет храни не са се променили от няколко хилядолетия, въпреки тенденциите към модернизиране на хранителните навици. А ето и кои са те.

5. На пето място е месото. Въпреки навлизащите все по-дълбоко в ежедневието вегетариански и вегански режими, както и постепенното завръщане към религиозните пости, все пак консумацията на месо си остава заседнала в привичките на голяма част от хората по света. Месото просто е паднало на по-долни позиции през годините, но все още успява да се задържи в топ 5.

4. Хлябът се оказва по-обичан от мръвката, а и за много народи и етноси неговото месене е традиция, с която членове на семейството особено се съобразяват. Бил той плосък или кръгъл, бял или черен, от жито, ръж, царевица, овес, ядки и семена – хлябът е сред най-предпочитаните храни и съпътсва обреди и обичаи навред по Земното кълбо.

3. Зеленчуците се връзват и с хляб, и с мръвка, затова се нареждат на трето място. Оказва се, че независимо дали човек е месояден или веган, той все ще опре до зеленчука, като е способен да си го хапва с всички основни ястия за деня. Според сайтът общото количество консумирани хляб и месо от човечеството за ден е равно на количеството изядени зеленчуци за ден в световен мащаб. Несъмнено – зеленчуците са доста по-полезни от последните две храни в класацията, така че лошо няма да си бъдат на трета позиция.

2. Захар – според изчисления всеки човек на земята на ден изяжда по 60 грама захар, като СЗО препоръчва това количество да не е повече от 15 грама за здрав възрастен индивид. Оказва се обаче, че мнозинството не спазва тази препоръка. Ето и една от причините за глобалното затлъстяване на нациите.

1. Солта е най-употребяваната подправка в световен мащаб. Тя се изпозва както в традиционни солени ястия, така и в сладкиши. С нея на практика се подправя всичко. За съжаление ресурсите от екологично чиста и висококачествена сол са изчерпаеми и тяхния край вече се вижда. Затова човечеството трябва да се пренасочи към алтернитиви за добив и производство на соли, носещи обичания вкус.

ПОДОБНИ СТАТИИ

6 важни храни за добро здраве

Победителката от Мастър Шеф Севда Димитрова препоръчва нашенецът да хапва колкото се може по-често тези продукти, за да се радва на крепко здраве и си виж още »

Кои са най-папкащите нации в света

Американците изяждат двойни дози калории за ден, а австралийците „чинно“ следват лошия им пример. виж още »

Какви храни купува най-често българинът

Хлябът, месото и яйцата са трите най-пазарувани продукта от нашенеца. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта