Регистрация

Кето храни борят алкохолната абстиненция

19 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1528
Кето храни борят алкохолната абстиненция

Бедните на глюкоза порции правят по-лесно отказването от алкохола.

 

За табиетлиите пържола без червено вино или сиренено ястие без бяло вино не може. Също така пилешките хапки вървят с биричка, а мазните ядки с уиски. Но когато положението излезе от контрол, алкохолът взима връх в човешкото поведение и перманентното състояние на опиянение изисква лечение. Международен екип от американски и датски експерти, който се грижи за хора, обърнали гръб на алкохола и порочните навици, споделя пред MedicalExpress своите най-нови опити и открития за намаляване на абстиненцията при отказ от алкохол.

 

Абстиненцията може да протече много агресивно при някои любители на чашката, обясняват специалистите. И разказват, че понякога симптомите при отказ са свързани с буйства, депресия, самонараняване, отричане от лечение и помощ, редуващи се нервни кризи, проблеми със съня и гнева. С времето на редовна консумация на алкохол тялото се научава да използва като енергиен запас не глюкоза и мазнини, ами ацетат, който се отделя в тялото при абсорбацията на градусовите напитки. Щом наличието на този ацетат се изчерпа по време на лечението, организмът проявява нуждата от него, за да продължи да съществува, а не го ли намери, изпада в странни състояние, типични за абстиненцията.

 

Кето диетата помага при алкохолна зависимост, установяват експертите. Те решават да проведат опит с 23-ма души от Дания и САЩ, които са в период на силна абстинентност. В продължение на две седмици групата преминава на кето режим, консумирайки бедни на въглехидрати и богати на мазнини и белтъчини ястия. В този случай тялото се презапасява с мазнини и отново не разполага със захар. Така обаче горенето на ацетати по-лесно се насочва към мастните депа. Едва след като организмът се успокои, привикне и заработи с метаболизъм без алкохол, вкарването на въглехидрат в менюто не води до допълнителна нервност и натоварване. По време на опита се наблюдава и контролна група от други 23-а души, които са на обща храна. Експериментът показва, че симптоматиката на абстиненция се облекчава от кето диетата. Същият експеримент, направен преди години върху гризачи, дава сходни резултати въпреки различията в метаболизма при мишките и хората.

 

Диета за отказване от алкохол. Учените споделят пред медицинското издание, че все още експериментите са в начален стадий, който вече е дал отправна точка, но трябва да бъдат направени още опити, за да се включи активно кето диетата в лечението от алкохолизъм. Все пак преминаването на хранителен режим от яйца, мазни меса и млечни продукти и беден на картофи, ориз, тестени изделия и сладкиши доказано облекчава процеса на раздяла с чашката.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Алкохолът удря по-силно веганите

Хората, които не консумират животински продукти, страдат от по-тежък махмурлук. виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта