Регистрация

10 интересни факта за пресния лук

16 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 4288
10 интересни факта за пресния лук

Ако за една година успеете да изядете 10 килограма лук, ще бъдете гарантиран полов атлет с привлекателна фигура и здраво сърце.

Реколтата от пресен лук е в разгара си и зелените перца се надушват от всеки плод-зеленчук. Защо не – те са полезен завършек на всяка свежа пролетна салатка и ако не смятате да се отдавате на романтични забавления – страхотен избор за здраве и добро настроение. Ако пък сте от онези любители на пресния лук, които дори не могат да си обяснят защо не харесват салатата, ордьовъра или основното без него, приемете, че тялото ви знае повече за това растение от вас и силно желае да го приема и да се наслаждава на полезните му свойства. Ето и 10 факта за ароматната свежа подправка, които може би не знаете:

1. Пресният лук се счита за растението на здравето още от Древността. В Египет дори са открити статуи на пресен лук.

2. Пресният лук е използван като естествен афродизиак и до днес се слави с тези си качества в Индия.

3. Пресният лук съдържа кверцетин – вещество с антиоксидантни свойства, което се грижи за красотата на кожата.

4. В 100 грама пресен лук има 35 калории.

5. Пресният лук е по-богат на захари от редица плодове, дори круши и праскови.

6. В народната медицина пресен лук се препоръчва за лечение на сърдечно-съдови проблеми и успокояване на нервите.

7. Дъха от пресен лук можете да потиснете, ако сдъвчете хубаво и продължително 3-4 кафени зърна, а след това ги глътнете. Проблемът ще се реши за около половин час.

8. Когато пресният лук остане в земята, той образува големи глави, които в последствие се превръщат в добре познатия през зимните месеци стар лук.

9. При запек и хемороиди се препоръчва консумацията на 1 с.л. сок от пресен лук три пъти на ден. Процедурата трябва да се повтаря ежедневно в продължение на месец.

10. За да даде достатъчно количество пресен лук на тялото си за година човек трябва да изяжда по 10 килограма или средно по 800 грама на месец.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога се използва бял, червен, жълт лук и шалот

Разликата във вкуса и подходящия начин за готвене на различните видове лук.   виж още »

Редовното хапване на пресен лук подобрява здравословното състояние

Зеленият лук се грижи за храносмилането и перисталтиката, набавя на тялото важни витамини и елементи, разкрасява и подобрява кръвосъсирването.   виж още »

Кулинарен тест за интелигентност, обща култура... плодове и зеленчуци

Проверете знанията си за основни плодове и зеленчуци  и научете изумителни непознати факти за даровете на природата, с които се храним ежедневно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта