Регистрация

1,46 милиарда души в света страдат от затлъстяване

07 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 2920
1,46 милиарда души в света страдат от затлъстяване

Населенията на развиващите се страни надебеляват прогресивно и рисково.

Индустриализацията на човечеството прави животът много по-нездравословен в редица отношения – замърсяване, обездвижване, хранене, напрежение. Сякаш целия свят, който ни заобикаля е едно омърсено място, където човешкото тяло е задължено да устои на натиска на убиващата го околна среда. Нормално е, когато външните фактори, въздействащи на клетките и на организма като цялост, са неблагоприятни, то резултатът от тяхното влияние да е пагубен. Затова развиващите се общества са болнави и нездрави, познават много повече заболявания, отколкото предците си и са много по-малко калени в битката със здравословните врагове, защото те са нови и непознати за организма, не се наследяват чрез родовата памет и няма как да се изградят защитни сили срещу тях.

Това е накратко теорията на представителят на Презокеанския институт за развитие д-р Стив Уигинс. Той е на мнение, че една от основните прояви на модернизацията върху човешкото тяло е затлъстяването, което пък води до редица болести – едни от тях смъртоносни, други – предавани по рождение и обричащи цели поколения да бъдат роби на своето съвремие и най-вече рисковете, скрити в него.

За по-голяма убедителност д-р Уигинс говори в цифри. Населението на света днес е над 7 милиарда. 1,46 милиарда души от него страдат от затлъстяване или наднормено тегло. Данните сочат, че голяма част от тези хора са жители на развиващите се общества – предимно западноевропейци, руснаци и американци, където над 40% от населението има проблеми с наднорменото тегло.

Идва и въпросът – защо малко повече мазнини в областта на ханша, бедрата и талията или пък едно дебело коремче могат да бъдат такъв проблем. Учените обясняват накратко. Подкожното затлъстяване се вижда и от просто око, но това, което не си личи е обвиването с мазнина на вътрешните органи, мастните наслоявания в кръвоносните съдове и невъзможността на организма да действа в своята единна цялост. Дебелите хора са предразположени към инфаркт, сърдечно-съдови проблеми, неправилен метаболизъм, възпрепятстване работата на жизненоважни части от тялото, повишено кръвно налягане и захар, диабет, проблеми с очите. И всеки неправилен режим на хранене засилва опасността.

Не случайно и 2013 г. бе обявена от Световната здравна организация по храните (СЗО) за година на борбата със затлъстяването и наднорменото тегло. Според тяхно проучване броят на хората, спадащи към тази категория е нараснал с 24% за последните 30 години. Д-р Уигинс обяснява, че проблемът е в начина на живот и хранене на прогресиращите нации. Човекът не разполага с време, за да си приготви здравословна храна, в магазините се предлагат апетитно изглеждащи и вредни чипсове, пици, полуфабрикати, десерти, които съдържат бяла захар, високо количество вредни мазнини и консерванти. Дори плодовете и зеленчуците се натравят с препарати. Освен това мнозина водят заседнал живот заради професията си, от която не им остава и време да се отдадат на физическа активност. А съвкупността от тези показатели неминуемо води до натрупването на килограми и мазнини.

Тенденциите са още по-плашещи, защото затлъстяването върви ръка за ръка с прогреса. Затова от Презоеканския институт за развитие предлагат на развитите страни да активизират политики, в които не да се предлагат примамливи за окото храни, а да се дава шанс на хората и да се мотивират за един по-здравословен начин на живот. Защото в противен случай се предрича тежко обременяване на здравните системи и институции, които ще трябва да се погрижат за всички болести на многолюдните народи, произтекли от затлъстяването.

Ние от kulinarno.bg  ще добавим, че човек сам държи живота си в ръце и призоваваме всеки да се замисли за своето собствено здраве и това на хората, които обича!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Затлъстяването се дължи на качеството, а не на количеството на храната

Хората затлъстяват заради вредните ястия, продукти и начини на готвене, а не поради погълнатите количества.   виж още »

Цял град на диета дава пример на света

Жителите на испанското градче Нарон се заемат да свалят 100 000 кг. общо.   виж още »

Известни хора, починали от преяждане и препиване

Исторически личности, за които лакомията, гладът и ненастиността се оказали фатални. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта