Регистрация

Цял град на диета дава пример на света

04 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 1915
Цял град на диета дава пример на света

Жителите на испанското градче Нарон се заемат да свалят 100 000 кг. общо.

 

Утопия може да има и в здравсловния начин на живот – това решиха да докажат жителите на испанския град Нарон в областта Галисия, които се заеха да свалят средно по 2,5 кг всеки, за да подобрят коренно здравето на хората до себе си. Това е първата в света подобна инициатива, в която на обща диета се подлагат 39 421 души. Наронците са убедени, че по този начин ще се предпазят от затлъстяване и съпровождащите го болести, както и ще научат децата си да водят природосъобразен начин на живот.

 

Ръководителят на „всеобщото отслабване“ Д-р Карлос Пинейро планира свалените килограми да са факт от комбинацията на здравословно хранене и физическа активност. Основната идея е да се даде пример на младото поколение, чиито процент на затлъстяване драстично се покачва в последните години. Експертът вярва, че съчетанието от спорт и местна храна са ключът към успеха. Целта е до края на февруари 2019-а година населението да е спаднало общо със 100 000 кг. и да е възприело здравословните навици на модерното хранене и движението.

 

Традиционната кухня на Нарон е диетична и полезна. За съжаление хранителните навици на предците остават в миналото, а модерният човек забравя за традициите и се обръща към съвременните храни – фаст фууд, полуфабрикати, пържени ястия и сладкиши. Само преди столетие тогавашните наронци са се хранели предимно с морски дарове и зеленчуци – комбинация, която гарантира здравословно тегло. Градът е рибарско селище и добива едни от най-полезните соленоводни деликатеси – миди, мерлуза, калкан и стриди. Въпреки това 60% от пълнолетните жители са с наднормено тегло и признават, че в последно време рядко са хапвали тези дарове.

 

Местните ресторанти спират да сервират вредна храна. Това е основна крачка в изкореняването на лошите навици. Гражданите ще трябва да забравят за любимите пици, сандвичи и пържени картофки, защото те вече са извън менюто на всички заведения за обществено хранене. Вместо сладкиши, магазините залагат на плодове, предлагат тестени изделия от полезни и алтернативни брашна на по-ниски цени и обособяват на „щандове на срама“ полуфабрикатите и захарните изделия.

 

Децата получават крачкомери, за да се движат по-активно. Малчуганите вече ходят пеш на училище и разпалено се хвалят кой колко крачки е успял да направи за деня. В училищата се отпускат допълнителни спортни занимания и часове по здравословно хранене. Идеята на Д-р Пинерйо е чрез най-младите в семействата да се въведат правила и навици за спортуване и правилно хранене.

 

Възрастните в категория 70+ разполагат със специални спортни програми. Те се насърчават да участват в задължителното 8-километрово движение на всеки жител. Ако не могат да се включат в инициативата, то изборът на подвижните из между тях остава в танците за възрастни, плуване или аеробика.

 

Градът пести и печели от своето здраве. Изчисления показват, че ако хората продължат да се хранят здравословно и да спортуват активно, в хазната за здраве ще бъдат спестени 1,8 млн. евро. Освен това всеки свален грам в рамките на едногодишната кампания се дарява под формата на храна за различни испански неправителствени организации.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

1,46 милиарда души в света страдат от затлъстяване

Населенията на развиващите се страни надебеляват прогресивно и рисково. виж още »

Ако си с наднормено тегло – вън от Нова Зеландия

Имиграционните служби на островната държава забраняват на готвач да живее и работи в границите на Нова Зеландия, защото тежи 130 кг. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта