Регистрация

Известни хора, починали от преяждане и препиване

24 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 2390
Известни хора, починали от преяждане и препиване

Исторически личности, за които лакомията, гладът и ненастиността се оказали фатални.

Да желаеш повече, отколкото ти е необходимо, е грях - на това учат повечето религии в съвременния свят, като ценностите на вярванията се опитват да предпазят хората от алчност и лакомия. И докато днес знаем, че да се преяде не е никак полезно и не прави добро впечатление на трапезата, то векове назад в историята обилното хапване е било символ на власт и добро положение. Затова и разполагащите с пари личности не са влагали средствата си за фитнес и тренировки, не са се пънели тичешком в парковите алеи, а са прекарвали часове на масата в безспирни гуляи. Честитяли са организма си с чести хранителни маратони, а това отношение към храната неминуемо води и до фатални последствия.

Затлъстяването сред заможните класи на ренесансовото общество е било често срещано явление. И ако сега 30% от Земята е населена с хора във фаза на затлъстяване или с наднормено тегло, то тогава процентът им е бил по-малък, единствено защото мнозинството не е могло да си позволи финансово да се тъпче постоянно и неограничено, както му се е искало. Каналът top_of_the_tops публикува кратката предсмъртна история на 5 известни личности, загубили неравната битка с храната и алкохола. Ето и кои са известните хора, за които гуляят е имал летален край:

хенри умрял от храна1. Английският крал Хенри I, останал в историята като ерудиран и интелигентен владетел с висока обща култура и стабилни познания в множество области, си имал слабост. Това били обилните ежедневни хранения, които можели да продължат с часове, особено щом на трапезата се намирали и приятни събеседници. Най-малкият син на Уилям Завоевателя канел приятели в двореца и избирал наистина най-вкусната храна. Той високо ценял качеството и вкуса на ястията, но държал и на големите количества. Любимото му ястие били миногите – кръвосмучещи риби, подобни на змиьорки. Една вечер през 1135-а година владетелят наистина прекалил с тях. Усетил силни стомашни болки и неразположение, а дни по-късно починал от хранително натравяне.

от какво е починал дени дидро2. Френският философ и писател Дени Дидро. Всички от обкръжението му знаели, че е истински ценител на вкусната храна. Писателят дори се пазел да не прекалява с количеството, но си давал по 1-2 дни в седмицата, в които да се отпусне и да хапне на корем. Плашел всички с порциите, които побира в себе си. Една вечер през 1784-а година докато вечерял със съпругата си, се натъпкал обилно и решил да приключи вечерта с една кайсия. Ясно е колко е вреден плод след хранене, особено след тежък гуляй. Въпреки моралните напътствия на съпругата си Дидро изяжда плода, който ферментира в стомаха, пречи на разграждането на останалите ястия и причинява хранително отравяне. Така завършил животът на 69-годишният френски философ.

от какво умира адолф фредерик3. Шведският крал Адолф Фредрик. Той можел да преяде два пъти за една вечер – веднъж с храните, сервирани на вечеря и веднъж с десертите, които били и неговата слабост. Последната разхитителна вечеря в живота му се оказала и фатална за него. На празника Марди Гра през 1771-а година Адолф Фредрик се отпуснал докрай. Започнал с няколко омара, после преминал на големи блюда с хайвер и кисело зеле. Всичко това полял обилно с шампанско. А когато дошло време за десерт, владетелят разбрал, че ще се сервират любимите му semla (семла или шемла) – шведски кифлички тип профитероли с яйчен крем, потопени в мляко. Фредрик изял една, после втора... трета... и така ги докарал до 14. Хранителното натравяне не закъсняло.

от какво умира закари тейлър4. Американският президент Закари Тейлър. На 4-и юли 1850-а година държавният глава обикалял из щатите цял ден, за да честити Националния празник на народа си. За разлика от останалите случаи до тук, Президент Тейлър не бил особен чревоугодник. Хората го познавали като човек, който няма много време за хранене. Затова и тялото му не било привикнало към обилност на менюто. Вечерта след изморителния ден Закари Тейлър се прибрал пресъхнал у дома си. Обичал да възстановява сили чрез напитка, подобна на айран или иначе казано йогурт, смесен с вода и сол. Само че във фаталната вечер излял много бързо в себе си близо 8 литра вода с лед и мляко. Веднага след това се почувствал зле, но завършил и с килограм череши. Лошата комбинация между плодове и млечни продукти, пресичането с лед и голямото количество на погълната храна и течности повалили държавния глава в страдални стомашни болки. Лекарите били безсилни и след няколко дни мъчителен гастроентеролит или хранително натравяне Закари Тейлър не успял да се пребори за живота си.

от какво умира тихо брахе5. Датският астроном и алхимик Тихо Брахе бил поканен на разточителен банкет през 1601-а година. След като заседнал на масата и започнал да се наслаждава усилено на вкусната храна и каните с вино, той не пожелал да стане от мястото си цяла вечер и да отиде до тоалетна, въпреки че дискомфортът се засилвал. Мнозина се шегуват, че причината бил страхът да не изпусне някоя хапка или чаша с напитка. Сам той преди смъртта си обяснява, че не искал да обиди гостите или да наруши етикета, отивайки до тоалетната. Това обаче не го спряло да продължи да се тъпче и пие с часове. Така пикочният му мехур се спукал и банкетната вечеря се оказала последна за учения.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Признаци на хиперфагия и възможно развитие на хранителната болест

Какво представлява болестта хиперфагия и как се лекува или потиска?   виж още »

Папа Добле – дайкирито на Хемингуей

Любимият бар на Ърнест Хемингуей до плажа в Хавана и днес радва с най-стойностното дайкири. виж още »

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта