Регистрация

Самонаграждаваме се с бири и кафета

13 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 1702
Самонаграждаваме се с бири и кафета

Табиетата с любимата чашка в определена част от деня е начин да поздравим себе си за постигнатото, но и да се пристрастим към определени напитки.

 

Денят за повече от милиард души по света започва с любимото кафе или друга ободряваща напитка. На обяд дамите обичат да се глезят с чаша хубаво вино към порцията храна, а вечерята за силния пол е съпътствана от чаша бира, традиционната комбинация от ракийка и салата или пък уиски с ядки преди лягане. Тези табиети се превръщат в ежедневие и често в навик, лишаването от който води до потискане на настроението. Защо е така?

 

Алкохолните напитки и кафето нямат приятен вкус, но защо не можем без тях? Екипът на д-р Мерилин Корнелис от Северозападния университет в САЩ се захваща да открие кое в любимите напитки привлича хората толкова много, че да се противопоставят на естествените търсения на небцето за сладост. Кафето и бирата горчат, виното е питие с киселеещ вкус, а твърдият алкохол буквално гори и люти. Защо се харесват толкова много? След проведени проучвания изследователите установяват, че това е нуждата от въздействието на питието върху тялото и мозъка. Затова кафето и алкохолът се приемат за течности с пристрастяващ ефект.

 

Как тялото приема кафето и алкохола? Независимо в малки или големи дози организмът свиква да получава дадена напитка в определено време на денонощието или при определени обстоятелства – събитиини или емоционални. Затова усещането за умора провокира консумацията на кафе, а радостта и тъгата се „поливат“ по традиция. С течение на времето тялото свиква, че някои усещания се свързват с дадена напитка. И щом се появят тези чувства, автоматично се заражда и нуждата от предопределената за случая течност.

 

Как мозъкът приема кафето и алкохола? Изследването доказва, че умът разбира чаша кафе, бира или вино като поощрение, защото напитката отключва центровете за награда в мозъка. Затова и посягаме към нея в определена част от деня – след успешно ставане от леглото си даваме кафе, след края на работния ден – бира или вино, а призът за пълноценен ден може да е уиски или друг аперитив. Сред честите поводи, изискващи награждаване, са краят на работната седмица, постигнати успехи в личния и професионален живот. С алкохол хората се самопохвалват, че са решили да продължат напред въпреки преживяна трудност или болка.

 

Какво представлява проучването? В изследването се използват данни за генома на над 300 хил. души, регистрирани в биобанка. На следващ етап всеки от тях отговаря индивидуално на въпроса какви питиета е консумирал през изминалите 24 часа. После се разпределят събитията от изминалото денонощие и се сравняват с предходни моменти и консумации. Оказва се, че сходните случи в живота се „поливат“ със сходни напитки. А търсеният ефект е генетично заложен в психоактивното въздействие на питието върху мозъка. Следователно всеки човек е индивидуално програмиран кога какво да изпие спрямо събитието.

 

Кога какво си пийвате вие – споделете в коментарите под материала!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

Алкохолът вдига социалната смелост на мъжа

Господата, които са привършили чашката, стават по-разговорливи, усмихнати и контактни. Това обаче не важи за дамите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта