Регистрация

Тайните на шеф готвачите за идеална скара

11 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 2158
Тайните на шеф готвачите за идеална скара

Как се правят съвършените кюфтета, как се готви печена наденица и какво да направим с пържолите преди печене.

 

Печенето на скара или тиган придава онзи неповторим вкус на месото, който кара клиентите на заведенията да поръчват още и още. Мнозина си мислят, че цялата тайна е в готвенето на скара на дърва или професионално барбекю, но има и други тънкости, които повлияват на идеалната апетитност на надениците, кюфтетата и пържолите. Какви са те – ще разкрием сега.

1. Правилно оформяне на кюфтета за скара. Печеното кюфте трябва да е сочно, да няма черни прегаряния и същевременно сърцевината му да е добре изпечена без да тече кръв. Това е трудна задача, особено когато се готви на въглища. На наребрен тиган у дома става малко по-лесно, ала пак си има чалъм. Кюфтето се оформя с намазанени с олио ръце между дланите като дебелината му трябва да е около 2 см. След това, точно преди да се хвърли върху нажеженото желязо, с палец се прави по плитка вдлъбнатина в средата от двете му страни. Така циркулацията на температурата става по-равномерна и няма да имате прегоряла външност с недопечена вътрешност.

2. Тънкости при нарязване на наденицата преди печене. Важно е дали ще я готвите на фурна, където не се обръща по време на термичната обработка или пък ще я правите на скара или тиган. Ако продуктът ще се върти, се правят напречни разрези от едната страна, като дълбочината им трябва да стига до половината на дебелината. 6 резки са достатъчни за стандартно парче. Ако ще печете на фурна, направете ромбове и нека разрезите са по-плитки. Задължително е да поставите продукта с разрезите нагоре върху скарата или тигана и 2/3 от времето за готвене да прекара от страната без разрези. Така сочността от него няма да изтече, а ще се запази и попие в месото, правейки го наистина вкусно. На финала, за 1/3 от времето, просто се запечатва и нарязаната страна.

3. Пържолите на скара трябва да са със стайна температура преди да скочат на огъня. Независимо дали са мариновани предварително или не, не забравяйте да ги извадите един час преди готвенето. Едва когато месните влакна са добре отпуснати, температурата ще се разпредели правилно в тях. И не режете печеното месо веднага след махане от огъня. За да запази цялата си сочност и вкус, го оставете да почине 5-8 минути след като е слязло от скарата.

Независимо дали се готви на скара или на домашен грил тиган, целящ да придаде на продукта апетитното скара наребряване, трябва да знаете, че месото се хвърля върху силно нажежена повърхност, която е добре намазнена. Само тогава температурата ще изиграе важната си роля на запечатване, което гарантира по-добър вкус и текстура на храната. Това правило не важи за зеленчуци на скара, които се готвят на умерен огън и намазнена повърхност. Друг важен закон е да не въртите мръвките. Позволено е до 1 преместване от страна и то само ако искате ребрата на скарата да оформят ромбове върху продукта.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-голямата лесковашка плескавица в света

Гости на Фестивала на сръбската скара в град Лесковац изядоха гигантска плескавица за по-малко от час.   виж още »

5-те любими балкански храни на туристите за 2022 г.

Кои храни на Балканите ще останат в кулинарните спомени на чужденците като най-вкусните ястия от Източна Европа?   виж още »

Тънкости при овкусяването на риба

Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous14-05-2025
Vibracion mecanica Sistemas de calibración: fundamental para el funcionamiento suave y eficiente de las máquinas. En el mundo de la tecnología actual, donde la eficiencia y la seguridad del equipo son de suma relevancia, los dispositivos de equilibrado desempeñan un rol fundamental. Estos dispositivos adaptados están diseñados para balancear y fijar piezas dinámicas, ya sea en maquinaria productiva, automóviles de desplazamiento o incluso en aparatos caseros. Para los especialistas en soporte de aparatos y los técnicos, trabajar con dispositivos de balanceo es fundamental para asegurar el funcionamiento suave y estable de cualquier sistema dinámico. Gracias a estas herramientas modernas innovadoras, es posible limitar sustancialmente las sacudidas, el sonido y la carga sobre los soportes, mejorando la duración de partes costosos. También trascendental es el tarea que tienen los sistemas de balanceo en la soporte al usuario. El apoyo profesional y el conservación permanente aplicando estos aparatos facilitan proporcionar prestaciones de excelente estándar, mejorando la bienestar de los compradores. Para los propietarios de empresas, la aporte en estaciones de ajuste y dispositivos puede ser clave para optimizar la rendimiento y desempeño de sus dispositivos. Esto es especialmente trascendental para los dueños de negocios que manejan pequeñas y intermedias organizaciones, donde cada punto importa. Asimismo, los dispositivos de ajuste tienen una vasta implementación en el campo de la protección y el control de nivel. Permiten localizar probables fallos, evitando arreglos onerosas y perjuicios a los dispositivos. Más aún, los resultados obtenidos de estos aparatos pueden utilizarse para maximizar sistemas y aumentar la visibilidad en motores de consulta. Las sectores de uso de los dispositivos de ajuste comprenden variadas ramas, desde la fabricación de bicicletas hasta el seguimiento del medio ambiente. No interesa si se habla de importantes producciones productivas o reducidos talleres de uso personal, los dispositivos de ajuste son fundamentales para proteger un operación efectivo y sin detenciones.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта