Регистрация

Тънкости при овкусяването на риба

02 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 4224
Тънкости при овкусяването на риба

Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря.

 

С наближаването на Никулден идват и плановете каква риба и как да се сготви на празника. И докато старата традиция повелява това да бъде шаран, то модата се отпуска в сервирането на каквито и да е сладководни и соленоводни обитатели на празничната трапеза. Повечето риби не са взискателни откъм овкусяване – сол и пипер при печене и парче лимон за завършек при сервиране, са напълно достатъчни. Но има малки тънкости, с които и иначе вкусната риба може да стане съвършена. Ето някои кулинарни хитринки за готвенето на риба.

 

НЕ печете рибата с лимони. В много рецепти печената риба се готви на фурна или грил в компанията на лимон. Истината е, че в този случай ще получите горчив краен резултат. По време на термична обработка киселите нотки на цитруса образуват химична реакция с горчив вкус. Няма лошо на финала да поднесете в компанията на лимон, но нека той не бъде печен. Няма да намерите нито една рецепта на именит шеф готвач, в която рибата да се готви на умерен или висок градус в компанията на лимони.

 

Изберете бял пипер за рибата вместо черен пипер. Непретенциозно небце трудно ще хване разликата между белия и черния пипер, ала ако искате рибното ви ястие да е с изтънчен вкус, заменете традиционния черен пипер с бял. Белият пипер всъщност е черен пипер с олющена външна ципа. Показателно за ципата е, че е лишена от типичния пиперен аромат, но за сметка на това е носител на неприятната пиперливост на подправката. (Вижте повече за видовете пипер) Ценовата разлика между двата продукта не е толкова голяма. Ако нямате навика да готвите с бял пипер или се притеснявате, че след Никулден няма да го употребите, спомнете си за правилото – червени меса се подправят с черен пипер, а бели меса, зеленчуци и морски дарове – с бял.

 

Пържената риба си отива със сос от лимон, чесън и копър. Свикнали сме да поливаме цацата с лимонов сок, ала стари готварски книги предлагат много по-добро решение. След като изпържите рибата, си заделете няколко лъжици от мазнината, в която е готвена. Добавете същото количество смес от лимонов сок и оцет, а след това пресирайте чесън и прибавете наситнен копър. За финал посолете и разбъркайте. Този сос за риба ще вдигне драстично класата на иначе семплото ястие от панирани или пържени рибки. А ако искате да изпържите рибата си в наистина полезна мазнина – ето кое е най-здравословното олио, с което можете да я сготвите.

 

Твърдението, че рибата е несъвместима с млечни продукти, е отживелица. Все още най-добрите френски рецепти за морски дрове са именно за риба в сметанов сос. Риба с млечен продукт спада към т.нар. „лоши комбинации“ в разделното хранене, но също толкова неприемливо е комбинирането на месо с картофи, пиле с ориз или яйца със сирене. Ако стомахът ви понася тези традиции, значи не би трябвало да имате проблем и с тандема между риба и млечен продукт. А няма по-вкусно от изпечено в сметанов сос обезкостено рибно филе с коричка от кашкавал или пушено сирене. Не отричайте рецепти от типа заради наложени кулинарни догми. Ето пример с рецепта за пържена пъстърва със сметанов сос.

 

Панирайте рибата с добавка от царевично брашно. Ако сте се спрели на любимите панирани филета от толстолоб, шаран или друга риба на тиган с коричка от брашна, не се ограничавайте само до употребата а бяло брашно. Смесите ли 50 на 50 бяло и царевично, коричката ще е още по-неустоима хрупкава. Желаете да сте кулинарен ентусиаст – добавете и кокосово брашно – деликатното му ухание ще извиси храната. В сместа от брашна, в която овалвате рибата, е добре да се добави сол, но не слагайте червен пипер. Той загаря при пърженето и придава грозен цвят и загорял дъх на иначе неустоимата кора.

 

Ако сте традиционалисти, ето предложения за готвене на шаран:

 

Пълнен шаран със сушени плодове

 

Шаран с плънка от ориз, гъби и лук

 

Пълнен шаран с домати, орехи и стафиди

 

А ето и други рецепти с риба, които сготвихме у дома, за да се похвалим:

 

Пържена ледена риба с панировка

 

Диетична ципура във фолио

 

Филе от акула с листни зеленчуци

 

Печена морска риба със сушени плодове, ядки и подправки

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за готвене на морска риба

Как се готви соленоводна риба и трикове, които да гарантират вкусен резултат.   виж още »

Тайните на шеф готвачите за идеална скара

Как се правят съвършените кюфтета, как се готви печена наденица и какво да направим с пържолите преди печене.   виж още »

Готварски съвети за Никулден

За рибата, гарнитурата, готвенето... и още нещо...   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта