Регистрация

Най-голямата лесковашка плескавица в света

27 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1097
Най-голямата лесковашка плескавица в света

Гости на Фестивала на сръбската скара в град Лесковац изядоха гигантска плескавица за по-малко от час.

 

Заговорим ли за сръбска скара, плескавицата и ущипците се явяват нейните най-ярки кулинарни представители. Това са традиционни балкански храни, които под други имена се срещат в Северна Македония, България, Румъния, Черна Гора, Босна и Херцеговина. Сърцето им са местните подправки, които се добавят към каймата и носят автентичния вкус и аромат. Но освен с комплимента към небцето, сърбите успяха да впечатлят света и с размери на своеобразното кюфте, наричано плескавица.

Рецепта за домашна плескавица с лук и подправки

Какво съдържа лесковашката плескавицата? Плескавицата рекордьор е именно от Лесковац. Специално рецептата от този сръбски град е защитена със сръбска търговска марка още от 2007-а година и притежава сертификат от Сръбския институт по храните. Тя се приготвя от мляно месо – 30% свинско, 60% младо телешко и 10% свинска мас. Към нея задължително се добавят червени люти чушки, зрял местен кашкавал, каймак, кромид лук, чубрица или мащерка и черен пипер. Пече се двустранно върху скара на дървени въглища – силно нажежена и добре омазнена.

Рецепта за кюфтета тип плескавица с плънка от намачкано сирене

Коя е най-голямата плескавица в света? На последния фестивал на лесковашката скара - Рощилада, проведен в края на август и началото на септември 2022 г, плескавица гигант успя да нахрани 340 души. Огромното месно печиво отмери тегло от 67,2 кг и смaя с диаметър от 171 см. Дебело 2,5 см, както изисква стандартът за плескавици, то бе изпечено пред очите на гладните гости заедно с още гигантски кюфтета като част от надпреварата за най-голяма плескавица, традиционна за фестивала повече от десетилетие.

Телешки плескавици с кисели краставички, яйца и цвекло по немски

Победителите в състезанието за най-голяма плескавица. За седма поредна година победител в състезанието стана екипът от готвачи от местния ресторант Колиба, познат на сърби и чужденци като емблематично място за хапване на традиционни сръбски специалитети. Въпреки че на фестивала не присъства представител по отчитане на рекорди от Книгата на Гинес, огромната плескавица бе обявена от местните власти за най-голямата плескавица, правена някога в света. Все пак тя не достигна, за да нахрани цялата публика, затова и подгласниците по размер бяха разпределени в чиниите на гостите. А правената повече от три часа плескавица, изчезна за броени минути.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те любими балкански храни на туристите за 2022 г.

Кои храни на Балканите ще останат в кулинарните спомени на чужденците като най-вкусните ястия от Източна Европа?   виж още »

Тайните на шеф готвачите за идеална скара

Как се правят съвършените кюфтета, как се готви печена наденица и какво да направим с пържолите преди печене.   виж още »

Сръбската препеченица събра стотици туристи в Белград

Ракиен фестивал в Сърбия запознава света с тайните на високоалкохолния сок от фермвнтирали плодове. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта