Регистрация

Яжте бавно за тънка талия

06 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3330
Яжте бавно за тънка талия

Когато се храним бързо, поглъщаме средно с 88 калории повече, докато усетим ситостта.

Със завършването на цялата тирада от коледно-новогодишни празници и застъпването им с имени дни кантарът дава една тъжна равносметка от преживените гуляи – едва ли някой ще може да се похвали, че е отслабнал. Затова настават тежки времена, в които трябва да вкараме метаболизма си в норми. Задачата е трудна, защото след множеството от чести преяждания стомахът се е разширил, затова по-често изпитваме глад и се наяждаме след поглъщането на определено по-големи количества храна в сравнение с тези, които са ни засищали преди.

За нервната система и като цяло за тялото би било голям стрес моменталното поставяне на тежка диета, с цел да се свалят новокачените килограми. Затова експертите съветват всичко да започне постепенно, за да се предразположи организма към естествена нагласа за топене на мазнини и прочистване от токсини. Първата стъпка към подготовката за бъдещото отслабване трябва да е преминаването към бавно хранене и увеличаването на броя на сдъвкванията.

Учени от Християнския университет в Тексас изследваха задълбочено тероията на Гуинет Поутроу, че е достатъчно човек да се спортува умерено и да си хапва бавно и спокойно, за да си гарантира красиво тяло, без да се отдава на изморителни тренировки и изтощаващи диети. В проучването се включиха 2000 добровилци мъже и жени на възраст между 20 и 60 години. 1000 от тях бяха хора с нормално телосложение или леко напълнели в отделни проблемни области, 500 бяха с наднормено тегло и страдащи от затлъстяване и 500 души, включващи хора с всякакви тела – без и с наднормено тегло се явиха като контролна група.

Контролната и гругите две групи получаваха еднакви по размер обилни порции за деня, но условието при изследваните бе да се хранят бавно, да дъвчат продължително и след всяка хапка да оставят приборите си докато преглътнат. Изискването средно удължи яденето на „бавните“ с още 20-25 минути. И докато контролната група изяждаше всичко за 20 минути, то отборът на 1000-та души, които са свикнали да се хранят нормално, връщаше части от менюто като неизядени. 500-те души, свикнали на големи порции пък заявиха, че успяват да се нахранят с много по-малко количество от приеманото в ежедневието им.

След месец на експерименталната диета се оказа, че в контролната група хората са качили средно по около килограм. За сметка на това страдащите от затлъстяване са свалили по килце, също както и хората с нормален режим. Тези с нормален режим обаче драстично са намалили обема на порциите си, като всяко тяхно ядене е със средно 88 калории по-малко, отколкото на тези, които си хапват бързо. Хората с наднормено тегло пък изяждат с по 50 калории по-малко от „бързоядците“, като тенденцията да се намаляват порциите също се забелязва, но не с такъв темп както при групата от 1000 души.

Учените смятат, че след като е разширен стомахът веднъж, се нуждае от време и търпение, за да се върне към предишните си размери. Затова и порциите се намаляват трудно, но пътят към спада на количеството погълната храна минава през бавното ядене, на малки хапки и с множество предъвквания. Методът е още по ефикасен при хора, които нямат проблем да си хапват умерено. Отгоре на всичко изследване, проведено още преди години доказа, че на мозъка са нужни 20 минути, за да усвои сигналите за ситост, които приема от стомаха. А за това време бързохранещите се люде могат да погълнат огромни количества.

И ако сте решили вече да се отдадете на следпразнично отслабване, заложете за начало на бавното хранене – то само ще регулира стомашното разширяване и метаболитните процеси. А с него в последствие ще се появят и желаните ефекти за намаляне на порциите и горене на мазнини.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зимна диета с два вида риба

Погрижете се за красивата си външност и здраво тяло с морска и речна риба. виж още »

Диета със зелева салата за отслабване, прочистване и подмладяване

Свлете 5 килограма само за седмица с диета, която не изтощава тялото и повишава имунитета. виж още »

Храни на снимки ни помагат да отслабнем

Колкото повече гледаме фотос на вкусно блюдо или сладкиш, толкова по-усилено ни се отяждат всички подобни на изображението храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта