Регистрация

Шестте степени на постене в православната традиция

26 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 14729
Шестте степени на постене в православната традиция

Пости за начинаещи и напреднали дават шанс на всеки да прочисти тялото и духа.

Постите – хранителен режим, свързан с консумирането на точно определени продукти и забраняващ яденето на някои животиски суровини, са навик за едни, мъчение за други и табу за трети. В етап на едни от най-големите религиозни пости в света – Християнския коледен пост, мнозина люде по целия свят се отдават на пречистване чрез хранително въздържание. Едни вярват, че ще пречистят мислите и духа си, други, с по-рационално мислене, са на мнение, че ще отърват организма си от животинските трудноразградими токсини и вещества, които се трупат в тялото ежедневно чрез храната.

По една или друга причина добре е човек да спазва пости, било то в ден от седмицата, съобразени с религиозни традиции или просто в определени седмици и месеци от годината, но съвременните навици на хранене затрудняват възможността за въздържание от дадени животиски продукти. Хора, решени да опитат за първи път, се отказват именно поради невъзможността да консумират постни храни на работното място или пък да готвят отделно за себе си и семейството. Други просто обявяват, че това начинание е в противовес на хранителните им навици и не намират смисъл да се подлагат на такъв вид самомъчение.

Всички, които заявяват, че биха постили, но правилата им изглеждат прекалено строги, трябва да са на ясно, че има вратички в тези правила и стига човек да иска, то може да се отдаде на частично хранително въздържание. Според христичнската традиция в България има шест вида пости и човек може да избере най-подходящия за себе си, така че да се включи поне в някаква степен или пък изключително ярко в процеса на въздържание. Ето и видовете постене:

1. Месни заговезни – хапва се всичко без месо. Тук можете да си позволявате топли храни и напитки, алкохол, млечни продукти и яйца. Освен лишението от мръвки, ще се наложи да спрете и готвенето с месни бульони, защото целта на този пост е да прочисти от белтъчините в месото. Сходно е менюто на хората, обявили себе си за лактовегетарианци.

2. Рибни пости – тук не може да консумирате месо, яйца, млечни продукти и всичко, което произхожда от сухоземните животински обитатели. За сметка на това обаче са разрешени виното и морските дарове. Този тип пост може да се приеме като прочистваща разкрасителна диета, особено за дамите, защото режимът отвежда голяма доза токсини вън от тялото, като едновременно насища организма с полезни мазнини, мастни киселини и антиоксиданти.

3. Блажничък пост – тук се хапват само продукти от растителен произход и се консумират безалкохолни напитки. Привилегията на този пост обаче ви дава право да готвите с растителна мазнина и да ядете топли храни. Повечето християнски пости са именно от този вид.

4. Топъл пост – да и тук имате право на сгрято ястие и чайове, но те не бива да съдържат никаква растителна мазнина. Такъв хранителен режим прочиства тялото изключително бързо, но е тежък за чревоугодниците и не се препоръчва на хора с хранителни разтройства. Ако никога не сте постили през живота си, не се спирайте директно на този пост и следващите след него.

5. Пост – Сухоежбина – да – малцина могат да се отдадат на толкова стриктни лишения. При сухоежбината можете да консумирате само студени растителни продукти без никаква мазнина. Ако не сте убедени, че богатството на плодовете и зеленчуците е достатъчно, че да можете да живеете на подобно меню, то обмислете добре начинанието преди да се впуснете в него. От друга страна пък този режем е добро закаляване на духа и тялото.

6. Пълно въздържание – това най-често е религиозен пост, при който въобще не се консумират храни и напитки в определени части на деня или цели дни. Такива все още се спазват в мюсюлманската религия, както и в някои католически манастири. Този тип режим не се препоръчва за здравите хора, защото е по-скоро стресиращ и изтощителен, отколкото полезен.

Ако искате да си сготвите нещо постничко, то вижте нашите предложения за ЯСТИЯ ЗА БЛАЖНИЧЪК ПОСТ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

Строги пости се редуват с по-свободен хранителен режим в дните до Рождество Христово.   виж още »

Как да превърнем постите в полезна инициатива?

Постенето може да бъде много полезно, ако се избират правилните продукти и се сервират в подходящи комбинации.   виж още »

Руснаците са заклети месоядци

Само 1% от пълнолетните руснаци смятат веганството за полезно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта