Регистрация

Чипс от ябълки за зимата

30 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 989
Чипс от ябълки за зимата

Как се сушат ябълки или как се прави ябълков чипс от пресни ябълки?

 

Златна есен и изобилие от ябълки по пазари и градини радва окото, но предвидливите хора знаят, че това е времето преди идване на зимата. Тогава плодовете вече не са така свежи и сочни, не са в сезон, а кратките дни и студеното време принуждават да се прекарват повече часове вкъщи. Вместо да хрускате пържени картофени чипсове пред телевизора, направете си домашен чипс от ябълки – полезен, вкусен и нискокалоричен – с който да прихапвате докато седите сгушени под топлото одеяло. Има различни начини за направата на сушени ябълки, а есента ни дава шанс да се възползваме от пресни, сочни сезонни плодове.

Ако днес ябълките са ви в изобилие, опитайте да си направите тази рецепта за печени ябълки с плънка от ядки и сушени плодове

Нанизани сушени ябълки. Изберете свежи ябълки без дупки по тях. Ако си намерите домашни, био ябълки или пък такива с необработвана кора, е най-добре, защото сушенето се извършва с все обелките. Измийте ги много добре. След това нарежете на половинки, а после половинките – на тънки полумесеци. Не почиствайте сърцевината. Единственото, което се маха, са дръжките. Вденете конец в игла и започнете да нанизвате като оставяте отстояние между отделните парченца. Има сортове, които се пукат при нанизването, затова е добре предварително да опитате с една ябълка. Повечето обаче са благосклонни към конеца. Старайте се да продупчвате резенчето така, че тежестта му да пада малко преди началото на сърцевината. Тя е най-твърда и така ябълката ще се задържи на конеца. Готовия наниз окачете на слънце на терасата и прибирайте всяка вечер или в дъждовно време. Когато парчетата станат напълно сухи и твърди, значи са готови.

Рецепта за български домашен сладки с ябълки и кисело мляко.

Сушене на ябълки в стая. Ако ви притеснява, че дъждовете могат да овлажнят ябълките докато сте на работа през деня, възползвайте се от пространството в някоя проветрива стая на дома. Нарежете на много тънко измитите ябълки. Тук вече можете да почистите сърцевината, защото нейната твърдост не ви е необходима. Подредете полумесеците върху хартия за печене или негланциран вестник и оставете в стаята. Минавайте по веднъж дневно, за да завъртате парчетата. Ако хартията се овлажни много, сменете я. След една седмица вече няма да има необходимост от въртене и проверяване. А след около месец ще имате уникален домашен чипс от плодове, запазили витамини, минерали и фибри.

Щруделът е сред най-известните сладкиши с вбълки. Вижте как можете да го направите лесно и бързо у дома

Бързо сушене на ябълки в печка. Ако не ви се чака толкова дълго, можете да направите домашен чипс от сушени ябълки във фурната. Подредете тънките резени в тава, застлана с хартия за печене и пъхнете в предварително загрята на 50 градуса фурна задължително с вентилатор. Можете да готвите на 2 реда, за да получите по-голямо количество. След около 2 часа ябълките ще поизсъхнат. Извадете тавите, спрете вентилацията и обърнете парченцата. Върнете ги за още 2 часа на същата температура. След това увеличете на 70 градуса и дръжте още 2 часа. Размешайте и върнете финално на 50 градуса за 1 час. Така цялото сушене ще ви отнеме около 7 часа. Естествено, ако не са добре изсъхнали, дръжте още до получаването на желания резултат.

С ябълки можете да сготвите и вкусна свежа салата

Съхранение и употреба на ябълков чипс. Чипсът от ябълки се съхранява на сухо място в платнена торба или картонена кутия. Необходимо е да го проверявате веднъж седмично, защото дори и малко неизсъхнало добре пространство може да предизвика образуването на плесен. С този чипс можете да замените конвенционалните картофени, царевични и оризови варианти. Подходящ е за добавка към чай и греяно вино като придава приятен плодов нюанс. Можете да кипнете във вода и да рехидратирате плода. В миналото бабите, загубили зъбите си, са си правели сладки супи от сушени ябълки, накиснати във вряла вода. Поднесени със захар или подсладител, се получава компот от сушен плод. Можете да добавяте натрошени в овесени каши и йогурт, както и в теста за кексове и курабийки.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.   виж още »

Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

Каква е функцията на въздуха в пакетчетата с чипс и защо понякога в опаковката има повече въздух, отколкото продукт?   виж още »

Чипс от маруля? Да – от кейл.

Нов здравословен чипс на фурна с протеин радва небцето и се превръща в модерен продукт на полезното хранене. Това е чипс от кейл.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта