Регистрация

Черешата предпазва от рак и бори болестите на очите

28 Jun 2013   /   nina123   /   Видяна: 2623
Черешата предпазва от рак и бори болестите на очите

Шепа череши преди лягане гарантират дълбок сън и стройна фигура.

Сезонът на черешите е в разгара си и вкусният костилков плод се намества на трапезата на все повече и повече семейства. Сочните червени топчета са евтини, широко разпространени и в момента на пазара се продават предимно родно производство. Те биват два вида – широко разпространената сладка едра череша (която може да бъде червена или жълта), наричана – дива и познатата й по-малка и по-кисела разновидност – вишната, която е по-подходяща за сладка, мармалади, компоти, вишновка, отколкото за директно хапване.

Черешите са предпочитан плод обаче не само заради сочността и приятния си сладък вкус, но и заради превантивните си лечебни свойства. Те са един от най-богатите на витамин С плодове, които зреят в началото на лятото в България. Затова благоприятстват повишаването на общия телесен имунитет, повдигат тонуса, заздравяват костната система и ставите и подхранва косата и кожата, дарявайки красота.

Кверцетинът в черешите спира възпалителните процеси в тялото и предпазва от проблеми с очите. Американски учени са установили, че кръглите червени плодчета са едни от малкото храни, съдържащи мелатонин. Това е хормонът на спокойния сън. Доказано е, че само една шепа (около 150-200 г) преди лягане ще ви помогне да заспите дълбоко и непробудно.

Благоприятният ефект на черешите върху фигурата също е потвърден. Първоначалното изследване е направено върху добре захранени мишки, които са поставени на черешова диета за 20 дни. Освен килограмите, гризачите смъкнали и нивото на холестерола, като били отчетени редица показатели, доказващи, че черешите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Плодът е подходящ за диети, защото в 100 г от него се съдържат между 60 и 65 Ккал.

Листата от череши също се употребяват в медицината. Те влизат в състава на редица плодови чайове заради антибактериалното си дезенфекциращо, както и леко запичащо действие. Отвара от тези шумки може да се използва за външна промивка на рани или раздразнена кожа. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сок от домати пази жените от рак

Доматените каши, сокове и сосове борят рака на гърдата. виж още »

Червеното вино благодат за очите

Съставката ресвератрол в гроздовата ципа ще ви спаси от зрителни проблеми. виж още »

Кайсиевите ядки са най-силното лекарство срещу рака

Раково болни са излекувани с вълшебството на витамин В17. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта