Регистрация

Черен чесън – нови супер полезни бонбони от чесън

21 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 2064
Черен чесън – нови супер полезни бонбони от чесън

Специално ферментиралият чесън е много по-полезен от суровия вариант.

 

Ново откритие в хранителната мода набира сила през последните няколко години, за да се утвърди днес като апетитно „лекарство“ или хранителна добавка с много ползи за здравето. Това е черният чесън – на вид неугледна скилидка с катранен цвят, която не блазни апетита, но първоначалната неприязън към тази храна преминава още след първия опит.

 

Какво представлява черният чесън? Това е ферментирал чесън, чиято родина е Китай. Всъщност най-обикновеният чесън е подложен на продължителен престой при определена влажност на температура от 70 градуса, за да се превърне в свръхполезния продукт. Нужни са 9 седмици на обикновената глава да придобие традиционния червен цвят, а по време на процеса температурата и влажността се изменят спрямо нуждите. Ето защо е много трудно да се направи в домашни условия, но днес Китай и Испания притежават редица камери за производство на черен чесън и са едни от основните износители на ферментиралия зеленчук. Експерти, изследвали качествата на черния чесън определят като по-добър китайския вариант, въпреки върлуващото в България мнение, че чесънът от Китай е нискокачествен.

 

Какъв вкус има черният чесън? Много приятен дори и за децата. Скилидката се превръща в нещо като желиран бонбон, а температурата убива неприятния чеснов дъх, остротата на въздействие в устата и стомаха, като същевременно карамелизира захарите. Поставена в устата скилидката наподобява сладникав желиран бонбон, който може да се смуче и да радва с вкуса си. А колко ползи има за тялото, все още е в процес на изследване и доказване на всички добри въздействия на тази храна върху организма.

 

За какво е полезен черният чесън? Най-общото обяснение е, че всички негови полезни вещества се засилват и концентрират след процеса на специална ферментация, а лошият вкус и дразненето на стомаха изчезват. Антиалергичните, дизенфекционните и антиоксидантните свойства се увеличават десетократно. Неугледната скилидка е едновременно благодат за имунитета, сърдечно-съдовата система, стомаха, мозъка, очите, костната система и мускулите. Спира стареенето, подобрява метаболизма, регулира кръвното налягане, помага в борбата със свободните радикали, изчистването на кожата от акне и белези, бързото заздравяване на рани и язви. Провокира здравината на косата и ноктите, на кръвоносните съдове, както и помага при горенето на подкожни мазнини. И всичко това без открити странични ефекти засега.

 

Как се консумира черен чесън? За децата е добре да се дава под формата на бонбони, защото приемат вкуса му много добре. По 2-3 скилидки на ден са достатъчни. Ако искате да го впрегнете в рецепти – можете да намачкате с подправки и да намажете върху крекери или филийки, да включите в салатените дресинги, сосовете за месо, пица и паста и дипове за картофи или ориз. Толерантната му сладникавост и липсата на остатъчни аромати в устната кухина го правят подходящ дори и за закуска. Ето защо, ако ви попадне в магазина, вземете и опитайте.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пресен чесън, стар чесън или свеж чесън

Кой чесън за какво се използва и каква е разликата между пресния чесън и стария чесън?   виж още »

Вредната страна на чесъна

Полезният чесън може да предизвика проблеми със стомаха, съня и очите.   виж още »

В Япония правят кафе от чесън

Японец създаде безкофеиново кафе от печен чесън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта