Регистрация

В Япония правят кафе от чесън

30 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1579
В Япония правят кафе от чесън

Японец създаде безкофеиново кафе от печен чесън.

Японската кухнята често изумява с нетрадиционните си хрумки, странни начини за термична обработка, интересни комбинации на сурови меса и зеленчуци, както и с употребвата на екзотични подправки и продукти, които превръщат ястието в атрактивно кулинарно преживяване за небцето на модерния европеец. В Страната на Изгряващото Слънце могат да се опитат какви ли не храни и напитки – от много вкусни, до граничещи с налудничевост. А ето и последната японска приумица, която тепърва започва да набира слава.

Кафе от печен чесън се превърна в хит и вече се сервира в префектура Аомори, пише ДИР.БГ. Напитката е наречена кафе заради сходството във вида с ободряващото питие. В японския вариант обаче няма нищо общо, защото предлаганото под името „чесново кафе“ или „кафе от чесън“, представлява сгряваща глътка с приятен аромат и изненадваща сладост.

Създател на кафето от чесън е Йокимото Шимотай – 74-годишен собственик и готвач в ресторант. Той е кулинар с много опит, привличащ клиентите си както с традиционна и вкусна японска кухня, така и с множество иновации, вкарани в рецептите на предците му. Преди повече от три десетилетия Шимотай готвел печен чесън в тава с месо. Решил да редуцира соса като добави вода, а после я изчака да изври и отделилата се течност от тавата да се превърне в заливка за мръвката. Така и направил, но щом опитал вкуса на печен чесън, размит във вода, Шимотай разбрал, че е създал нещо уникално.

30 години рецептата за чесново кафе се доизкусурявала. Въпреки липсата на подкрепа в колегиалните среди, Шимото бил решен да изпипа докрай рецептата така, че да се получи една наистина приятна напитка. Години наред той тествал температурата на която трябва да се пече чесъна, експериментирал с времето на готвене, съда, добавките. А преди няколко месеца кафето било одобрено за разпространение и вече се продава единствено в готов вариант на място в префектурата.

Кафе от чесън се прави като скилидките се запекат с все люспите на фурна. След това ципата се отстранява, а сърцевината се смила с вода. Сервира се топло. Дългата термична обработка убива неприятния дъх на чесъна и го карамелизира. Така се образува и естествена сладост, а дъхът не се разваля с чеснови нотки. Топлото безалкохолно е подходящо за деца, бременни жени и хора, които не бива да приемат кофеин, като замества дозата им от кафе. Освен това в питието има ценни витамини и минерали, които укрепват общото здраве. Създателят се надява някой ден неговото откритие да замени пиенето на кафе по пътя за по-здравословен и природосъобразен начин на живот на хората на планетата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Черен чесън – нови супер полезни бонбони от чесън

Специално ферментиралият чесън е много по-полезен от суровия вариант.   виж още »

Златни японски правила в храненето

Отношението на японците към храната е определящо за доброто им здраве и перфектната фигура. Ето от кои правила можем да се поучим.   виж още »

Британец създаде безвреден алкохол

Напитки, който замайват, но не натоварват черния дроб и не предизвикват махмурлук заместват алкохола. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта