Регистрация

Храни, които уморяват и изтощават

22 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1325
Храни, които уморяват и изтощават

Защо след ядене се чувства умора и кои храни взимат енергията вместо да зареждат с такава?

 

“Яжте, яжте, рожби мили, храната дава сили“, се казва в любима детска песничка. Самата истина е, че по природа човекът е създаден да усеща глад, за да набавя енергия за пълноценното си съществуване, ала с годините необходимостта за сила при оцеляването прераства в стремеж към охолство. И така яденето променя своята функция от биологичен процес в материал за наслада, доказване на социално положение или начин за почивка и отмора. Хранителните продукти също се променят – главното в тях е вкуса, а не полезността и необходимостта от набавянето им. И ето как човечеството, още преди стотици години потегля по пътя на храната, която изтощава. А днес е пълно именно с такава. Ето защо от трапезата се става с умора, униние и липса на енергия. Кои продукти ограбват силата, вместо да даряват с такава, споделят учени от канадския университет по хранене в Съри.

Тестените изделия намаляват пропускливостта на червата. Редица храни, които се харесват днес, са на тестена основа. Пица, паста, сандвичи, хамбургери, кексове – всичко това в основата си е тесто. Особено глутеновите брашна действат като спойка на червата, запушвайки именно онези места, от които полезните хранителни вещества преминават в кръвта, за да достигнат до целия организъм и да запълнят дефицитите му. Все пак думата глутен в превод означава „лепило“. Попадащо ежедневно в храносмилателната система то пречи на постъпването на витамините и минералите, които имат за цел да се погрижат за здравето и активността на организма, да тонизират и повишат силите му.

Бялата захар дава бърза енергия след която идва продължителна умора. Това е нож с две остриета, на който мнозина разчитат, ако трябва за кратко време да се доверят на силовия си потенциал. Трябва да се знае, че хапнатият на гладно сладкиш ще подсили само след 30 минути, но ще действа и в продължение на само 2 часа. След това тялото изпада в мудност, защото нивата на кръвната захар рязко спадат. А ако не е изразходвана цялата енергия, очаквайте да се трансформира в мазнини. Те също пречат на активния живот.

Бързата храна е бич за организма. Баници, пици, сандвичи и пребогата откъм сосове и добавки паста – това са ястия, които хвърлят в шок тялото. Те са прекалено многокомпонентни, съдържат глутен, вредни мазнини, месен протеин, лактоза и купища съставки, изискващи от стомаха различна киселинност за разграждането си. За да се справи с тази наистина тежка задача той фокусира цялата сила на организма в храносмилането. Ето защо след хапване на подобен тип ястия се появява отпадналост, липса на енергия и виталност. Състоянието може да продължи дори 4-5 часа, особено ако се опитвате да свършите някаква работа докато тялото се стреми да се справи с хранителната задача, която сте му поставили.

Алкохолът не създава добро настроение. Неговата магия ще усетите малко след момента на приемане, когато навлезе в кръвта и започне да действа на мозъка. Наистина – той блокира центрове, които отговарят за негативните емоции, други, които отговарят за нервните импулси и така се появява спокойствие. Но това влияние изчезва до 3 часа след консумация, а оттам-насетне започва борба с интоксикацията. Тя се води по-продължително, понякога е съпътствана с махмурлук, а тялото се опитва да възстанови нормалните си функции и влага голяма част от енергията си в реставриране на щетите. Ето защо след почерпка енергията спада и трудно се възвръща обичайният ритъм на живот.

Разбира се във всеки от случаите е важно погълнатото количество и честотата, с която се посяга към дадения тип храни и напитки. Няма проблем, ако човек се храни практично и здравословно, да си позволи някое и друго преяждане с повод или пък чаша питие за награда. Естествено, след това ще трябва да предвиди и време, в която няма да може да използва пълния капацитет на сила и енергия, но организъм, който не е затлачен постоянно, много по-лесно и бързо се справя с еднократен проблем.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за глутена

Какво причинява предозирането с глутен и какво представлява глутена?   виж още »

Хранителните навици, които ни убиват

Най-честите грешки, които човек ежедневно прави в своето хранене и така скъсява живота си.   виж още »

Храни, заради които изпускаме нервите си

Кафето, млякото, шоколадът и лютите чушлета ни правят враждебни, несдържани и агресивни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта