Регистрация

Любопитни факти за глутена

13 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1244
Любопитни факти за глутена

Какво причинява предозирането с глутен и какво представлява глутена?

 

Нова мода в храненето залага на безглутенови храни, обяснявайки, че глутен е белтъчна смес, която се съдържа в някои продукти, предимно от зърнен произход и възпрепятства нормалната функция на организма, затлачвайки тялото с лепкавите си качества. Какво е глутен, къде се съдържа глутен, какво влияние оказва глутенът на здравето и може ли да се ядат спокойно глутенови храни, отговарят Мария и Божидар от канала glutenfreestudio. Ето и интересни факти за глутена, благодарение на които сами ще прецените дали да го включвате в менюто си и в какви количества и честота е добре да го приемате.

 

1. Глутен се съдържа в някои житни култури като пшеница, лимец, ръж, царевица, овес, ечемик. Тези зърна съдържат два протеина – глутенин и глиадин. При контакт с вода и под въздействието на ензими тези два белтъка се обединяват в лепкава молекула, наречена глутен.

 

2. Името глутен идва от древногръцки и в превод означава лепило. Именно това ще получите, ако замесите тесто от обикновено брашно и след втасване го измиете във вода. Крайният резултат е гумена смес. Тя се образува и в стомаха след хапването на хляб и тестени изделия. Не е тайна, че затруднява работата на стомаха и червата, възпрепятства храносмилането и правилното усвояване на полезните вещества от храната.

 

3. Глутенът е съставката на брашното, на която разчитат добрите пекари и любителите на пухкави тестени изделия. Глутеновата решетка, която се образува, е предпоставката за мекия и пухкав хляб, а тя от своя страна се провокира от температура, влага, окисление, набухватели. Разбира се, трябва и културата, от която е направено брашното, да съдържа глутен и то в определени дози.

 

4. Какви дози глутен има в брашното? Той е определящ показател за качеството на суровината за хляб. Измерва се в проценти. Нормалното съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21% до 30%, обясняват от glutenfreestudio. При по-високи стойности, качеството на продукцията е още по-добра. Пшениците, които са с глутеново съдържание под 18% влизат в категория „фуражни“.

 

5. Глутенът е виновен за множество здравословни проблеми. Замайване и загуба на равновесия, заболявания на щитовидната жлеза, увреждане на черния дроб, неправилно функциониране на жлъчния мехур, артрит и болки в ставите, исхимична болест на сърцето, намалена пропускливост на червата, мигренозно главоболие, болест на Хашимото, диабет, хроничен запек, синдром на пилешката кожа, псориазис и още много други заболявания често са причинени от прекаляване с глутен. Глутенът нерядко причинява необяснима желязодефицитна анемия и липса на витамин В12, алармират още от glutenfreestudio.

 

6. Алергията към глутен се нарича глутенова ентеропатия. От нея под някаква форма страда 1% от човечеството. Тя може да причини още апатия, проблеми с концентрацията, честа раздразнителност и избухливост, депресия, проблеми с комуникацията. На лице са кожни раздразнения и храносмилателни проблеми. Добре е, ако човек установи появата на тези състояния няколко часа след консумация на тестени изделия, да се консултира със специалист и да се тества за алергия към глутен.

 

7. В Древен Египет рисковете от консумацията на глутен били известни, затова често провинени били наказвани с тридневен затвор в житницата. Мнозина от тях не оцелявали заради глутеново натравяне. А успелите да излязат оттам, се обявявали за закриляни от боговете.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които уморяват и изтощават

Защо след ядене се чувства умора и кои храни взимат енергията вместо да зареждат с такава?   виж още »

Прясно изпеченият хляб е като наркотик

Пресният топъл хляб е по-вреден от изсушените и престояли варианти.   виж още »

Кето тесто Фатхед без глутен

Тесто с бадемово брашно и сирена е новият хит във високомазнинното хранене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта