Регистрация

Хранителни продукти за наторяване на домашните растения

18 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1693
Хранителни продукти за наторяване на домашните растения

Наторяване на саксиите с продукти от кухнята. Домашно приготвени торове за растения.

 

Сезонът на цъфтящите растения е в разгара си, а саксиите се обагрят в пълната си прелест, разнасяйки нежното благоухание на свежи цветя. Но докато растението радва с пъстрота и аромат, то дава всичко от себе си в името на своята одежда за пролетния карнавал. Така се появява дефицит от хранителни вещества, а жаркото слънце не успява да набави нужната енергия на растението. Все пак и почвата трябва да е богата, за да може стръкчетата да се възстановят от цъфтежа и да оцелеят и до следващата година. Ето защо се появява необходимостта от наторяване. В магазините се продават редица торове на химическа основа, но не е необходимо да подхранвате домашните растения с изкуствени препарати. Ето как да го направите с продукти от кухнята.

1. Наторяване на цветя с яйца за кореновата система. Ако в саксията някои от корените са изгнили, а другите рехаво се подават над почвата или изглеждат твърде немощни, можете да ги подсилите с домашно приготвена яйчена тор. За целта разбийте 1 жълтък в 50 мл вода. Отделно разбийте белтъка колкото да се разпаднат нишките му – до лека течна пяна. Добавете при жълтъка и разбъркайте. След това налейте 1 л вода и размешайте хубаво. С тази смес поливайте цветята веднъж на 14 дни в продължение на 3 месеца. След това коренищата ще са видимо заздравели, а тази подкрепа ще си проличи и на здравината на стеблата. Възможно е да се появи неприятен аромат от саксията няколко дни след поливането, но бързо ще изчезне.

2. Бананови кори за наторяване при пресаждане. Ако ще разширявате своеобразния дом на своите растения, добре е да им дадете уютен старт с добавката на още хранителни вещества. За целта си хапнете един банан, а с лъжица оберете вътрешната част на кората и намачкайте. Смесете с малко пръст и разпределете на тънък пласт малко над дъното на саксията. Ако разполагате с био банани, можете да наситните или смелите цялата кора. Но повечето плодове се обработват с препарати, затова се препоръчва най-външната част да не се употребява.

3. Отвара от дафинов лист за подтикване на цъфтежа. Ако се очаква вашите флорални любимци да цъфнат в скоро време, можете да ги подкрепите с отвара от дафинови листа, която е богата на основни за цъфтежа минерали. За целта сварете 8 дафинови листа в 500 мл вода, като ги оставите да кипят 10 минути. След това оставете да се запарят допълнително. Когато водата се охлади, добавете още 500 мл поливна вода в нея и с получената самоделна тор поливайте веднъж седмично докато прецъфти и последният цвят.

4. Захарта е естествена тор за цветя. Също както и малките немощни деца, въглехидратите в нея подхранват и растенията. Важно е да не се прекалява и да се използва само при необходимост, защото освен сила, захарта почти не дарява с полезни вещества. Все пак на линеещите китки понякога е необходимо съвсем малко, за да успят да се възстановят. В тези случай ръсвайте по щипка захар преди поливане върху почвата. Можете да разтворите и 1 с.л.  захар в 1 л вода, а след това да полеете. Приложете тази тактика в три поредни напоявания и след това преустановете поне за 4 месеца.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тор за орхидеи от домашни хранителни продукти

Натурални торове за орхидеи, които можете да направите с продукти от кухнята. Ще предпазите цветето от мухъл, ще го подхраните и стимулирате цъфтежа. виж още »

Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.   виж още »

Домашна украса от мандарини

Накарайте дома си да заухае на цитруси с няколко оригинални идеи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта