Регистрация

Хранителни предразсъдъци, на които робуваме

19 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 1754
Хранителни предразсъдъци, на които робуваме

Заблуди за здравословното хранене, на които хората вярват.

Здравословното хранене се превръща в мода, която обсебва не само диетолози, диетети и кулинари, но и обикновените хора. Те именно попадат под ежедневния обстрел от информация кое е полезно и кое не, докато се опитват да изберат най-правилните продукти и най-щадящите начини за готвене за себе си и семейството. Дали с цел отслабване и поддържане на стройна фигура, дали заради засилване на имунната система и общото здраве на тялото или просто заради привлекателен външен вид, човечеството отчита нарастваща тенденция в търсенето на най-правилно избраната и приготвена храна. А оттам идват и спекулацийте. Ето някои от тях, публикувани в списание Обекти.

1. Мазните храни засищат. Доказано това НЕ е вярно. Истината е, че засищането като усещане се появява благодарение на въглехидратите в ястията. Затова ако искате да се нахраните истински, заложете на вредни сладкиши или си направете полезно ястие от картофи или теснтено изделие. За съжаление при подобна диета няма да успеете да отслабнете значително, но поне няма да огладнявате често и да търсите постоянно какво да прихапнете.

2. Маргаринът е здравословен заместител на маслото. „Дрън та пляс“, биха казали бабите ни. Това е най-вредната алтернатива на качественото краве масло, наред с палмовата мазнина. В маргарина няма почти нищо полезно – той се усвоява трудно и се лепи по стените на кръвоносните съдове, създавайки предпоставки за инфаркт и високо кръвно налягане. За разлика от маслото, маргаринът е беден на витамини и минерали. В допълнение авторите изтъкват, че в 100 г масло се съдържат около 750 калории, а в същото количество маргарин – само с 5 калории по-малко. Така че и диетичната страна на растителното масло не говори в негова полза. Останалото е плод на реклама и грешни предубеждения.

3. Печеното на скара месо е по-полезно. И тук истината е далеч. Всъщност при готвене на месо при температура над 149 градуса в протеина на продукта се образуват канцерогенни вещества. Колкото по-висок е градусът, толкова по-устойчиви стават връзките на веществата. Печенето на скара обикновено изисква доста голяма темература, НО това не е най-опасното. При този тип готвене мазнината от мръвките капе върху въглени или на дъното на съд, а след това се връща чрез парата отново в храната. А това е най-канцерогенната част от продукта, която е имала досег с най-високата температура. Затова ако искате месото да е полезно – гответе на пара, варете или се заредете с търпение за термична обработка на бавен огън.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сол – вредна подправка и полезен овкусител на ястия

Прекаляването с количеството на натриевия хлорид води до високо кръвно, поява на целулит, отоци на крайниците и неврозни отклонения, но недостигът му виж още »

Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички. виж още »

Сензационно – китайската кухня вреди на здравето

В големи дози натриевият глутамат води до пристрастяване, световъртеж, затлъстяване и астма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта