Регистрация

Ходенето по време на хранене е огромна грешка

02 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 2303
Ходенето по време на хранене е огромна грешка

Човек трябва да се разсейва възможно най-малко докато хапва, за да се наслади на храната, да се засити и да не потърси след това допълнително.

 

Малцина могат да се порадват на спокойна среда, в която да хапнат и трите си основни ястия. Много важно е обаче разсейващите фактори по време на хранене да са минимални, долкото ежедневието позволява да бъде така. Мнозина се хранят докато гледат филм, разговарят с приятели или чатят или пък дори хапват на крак. Кой от тези навици е най-пагубен – изследва екип от специалисти от Университета на Съри във Великобритания, цитиран от списание Обекти.

 

Най-вредно от всички външни въздействия е ходенето, категорични са експертите. Ако човек се разхожда докато яде, след това е склонен да потърси още храна, насочва се към висококалорични продукти и огладнява по-бързо, отколкото би почувствал глад, ако хапва в седнало и спокойно състояние. Движението по време на ядене пречи на възприятието за ситост, а и кара тялото да приема този тип необичайно хранене по-скоро като тренировка, след която отново може да се похапне и то като награда със сладкиши или фаст фууд, заключват учените.

 

Експериментите били проведени върху хора, разделени на три групи. На всички било раздедено по едно десертно зърнено блокче. Първата група трябвало да го изяде докато гледа епизод на сериала „Приятели“. Втората пък трябвало да комуникира с приятели в реалното или виртуалното пространство. Третата група била накарана да се разхожда по коридор докато погълне сладкиша.

 

Изводите от този етап на опита показали, че най-бързо са изядени ролцата на разхождащите се, последвани по скорост от гледащите телевизия. Наблюдения също доказали, че онези, които са се движели по коридора, първи са изпитали нужда да се нахранят отново. Освен това те успели да оценят вкуса на сладкиша най-малко, което говори за рутинно хапване, а не прдполага наслада от яденето.

 

На следващ етап от изследването били обединени хората от трите групи. Пред тях се намирала маса с шоколадови сладкиши, морковени лентички, грозде и чипс. Всеки бил подканен да изяде от което по колкото му е вкусно. Впечатление направило, че хората, хапвали пред телевизор, се насочили към чипса, онези, които разговаряли – предпочели плодовете и зеленчуците, а разхождашите се хапвали предимно сладкиши и чипс. Именно хората от тази група погълнали най-много и като количество, което доказва, че те са изпитали най-малко засищане от предходното хранене.

 

Ходенето е мощен фактор, разсейващ способността на хората да усетят храната чрез нейните вкусови и засищащи качества, категорични са експертите, като заключват, че движението по време на ядене е най-вредният хранителен навик от обичайните привички, които откъсват вниманието от ястието. Освен това хората подсъзнателно възприемат ходенето като форма на тренировка, след която се очаква да се усеща глад и да си хапват за награда по-калорични продукти.

 

Концентрацията върху яденето е ключ към правилното хранене – единодушен е екипът от изследователи. Колкото повече разсейващи фктори съществуват около трапезата, толкова повече човек е склонен да забрави за погълнатите количества и да не ги усети под формата на засищане в стомаха си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога да се храним и тренираме според естествения човешки хормонален режим

В кои часове храната се възприема най-добре, кога е най-доброто време за тренировки и кога почивката е най-пълноценна според хормоните в човешкото тял виж още »

Диетични похвати, от които НЕ се слабее

Някои полезни навици на хранене, за които хората погрешно смятат, че са трикове за отслабване.   виж още »

Питателен обяд и кратка дрямка за здраве

Обилният обяд и леката почивка след него регулират кръвното налягане и пазят сърцето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта