Регистрация

Хитринки за подготвяне на вечерята от сутринта

16 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1850
Хитринки за подготвяне на вечерята от сутринта

Направете си заготовки за вечерното готвене още от сутринта преди да тръгнете на работа. Така ще имате време за разходка след края на работния ден.

 

С влизането в лятното часово време и затоплянето на климата след края на работния ден човек често излиза да се поразходи със семейството или другари. Ала когато се прибере у дома със залеза, времето вече е напреднало, а приготвянето на вечерята тепърва започва. За да не изпадате в паника, можете да си помогнете от сутринта. Така след прибиране направата на вечеря ще отнема по-малко време, а и след работа ще можете да се разведрите на спокойствие. Ето няколко съвета как да си помогнете с графика от сутринта.

 

1. Нарежете си предварително зеленчуците. Разбира се – не тези са салата, които трябва да са максимално свежи. Но лук, моркови, картофи, целина – всичко това можете да направите още на зазоряване и да си спестите 15 минути подготовка. Вземете си пликове за храна. Наситнения лук, моркови, целина и др. приберете в отделни торбички и издърпайте въздуха. Не е нужна вакуум помпа – опитайте с уста. После пъхнете пликовете в хладилника.

 

2. Картофите обелете, нарежете и залейте със студена вода. Така освен заготовка и спестено време, ще получите и здравословен бонус. Картофите съдържат алкалоид, който не е полезен за хапване. Затова при готвене е добре да ги обелите и нарежете по-отрано и да преседят в студена вода 30-60 минути. Нищо не им пречи да прекарат и цял ден. Ако ви трябват за пържене, после извадете от водата върху хавлиена кърпа и забършете. Ако ще ги печете – в този случай ще станат даже още по-сочни. Водата обаче трябва да ги залива добре, защото с течение на времето картофите я попиват и се раздуват. А ако се покажат на сухо, само за половин час ще потъмнеят и ще станат негодни за ядене. След като залеете нарязаните картофи, ги пъхнете с все тенджерата да си бълбукат в хладилника.

 

3. Мариновайте месата. Освен че с прибирането ви те вече ще са идеално овкусени, ще се сготвят по-бързо след като започнете направата на ястието. Още от сутринта можете да накиснете мръвките в мляко с подправки, винен сос с лук, марината от соев сос, горчица, мед, чесън, кимион и каквото друго харесвате. Знайте, че алкохолът и лимоновият сок стягат месата, а млякото ги отпуска. След това преценете най-подходящата марината за месото, което ще готвите.

 

4. Размразете в паничка на стайна температура. Меса, риби, зеленчуци... всички те обичат щадящо размразяване при което се отпускат постепенно. Съвременните технологии позволяват да извадим продукта от фризера и да го пуснем на програмата за размразяване. А 10-тина минути по-късно вече да е готов за употреба. Но по този начин се губят част от вкусовите качества на храната. Затова преди да излезете за работа поставете в голяма и дълбока чиния или тава продуктът, който ще ви трябва размразен за вечеря. Оставете на сянка в кухнята и като се приберете, вашата храна ще чака в оптимална готовност да бъде сготвена.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеалната вечеря според нуждите на тялото

Изберете най-добрия вариант на вечеря, за да си гарантирате спокоен сън и адекватни нива на мазнини, захари и холестерол в тялото.   виж още »

Пролетни салати, с които да замените вечерята

Дайте на тялото витамини и лека храна, за да го пречистите след празничния гуляй.   виж още »

Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта