Регистрация

Фестивал на камбата закрива чушкобера в Испания

02 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3327
Фестивал на камбата закрива чушкобера в Испания

Най-голяма камба и най-плодородна градина се състезават за награда при прибирането на реколтата.

Най-емблематичният испански зеленчуков фестивал несъмнено е Томатина (повече информация вижте ТУК), но на Иберите повечето подобни забавления са свързани с чушки. В Западноевропейското кралство само в рамките на няколко месеца се провеждат 23 оторизирани забавления от типа като някои от тях са свързани с появата на цветовете на зеленчука, започването на зреенето му, събирането и обработката на реколтата. А последниия, който закрива година е за приключването на сезона за бране на чушки. Той се проведе в последните дни на месец септември в селцето Фресно де ла Вега.

Традицията датира повече от столетие. Населеното място се славело със своето добре развито за времето си градинарство и плодородните почви, в които и без торове израствали огромни зеленчуци. Селото било разделено на две енории – Сан Мигел и Сан Андрес, а след като оберяли реколтата си хората от тях си обявявали конкурси за по-богата реколта и по-големи зеленчуци. Постепенно в това състезание останали само чушките, защото за разлика от домати и краставици, те се прибират най-късно.

Днес вече разделението между жителите  не съществува, затова всеки участа във фестивала самостоятелно. Макар че в него се допускат само местни производители, събитието представлява забавна атракция за испанци и туристи, пътешестващи да опознаят бита хората в различни кътчета от света. За няколко дни китното и спокойно Фресно де ла Вега се превръща в шумно средище на добро настроение. Тъй като най-широко отглежданата чушка е камбата, тя е и обектът на множество надпревари.

Основните категории, в които камбите могат да грабнат приз са за най-голяма чушка (обемът се  измерва като се претегли водоизместимостта на претендентите), най-тежка чушка, най-богата реколта за домакинство. Една от атракциите за туристи е приготвянето на традиционното ястие пименада – печени на бавен огън домати и чушки със зехтин. След като местните премерят кой е спретнал най-голяма порция от манджата, те посвещават „пришълците“ в тайните на гозбата и дори им предлагат да я направят сами. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята

Празник на лютата чушка ще честваме ежегодно в България в последната септемврийска събота. виж още »

Тиква – гигант изумява клиенти в столичен плод-зеленчук

Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10. виж още »

Триметрова тиква тежи 214 кг

Тиква – чудовище се готви за Хелоуин в Рига. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous03-06-2017
wh0cd8176087 cymbalta online Cialis Prescription wellbutrin pharmacy

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта