Регистрация

10 евро за бой с домати

28 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4306
10 евро за бой с домати

Фестивалът Томатина събира хора от цял свят в испанския град Буньол.

Днес – 28 август 2013 г. само преди броени минути стартира емблематичният испански фестивал Томатина, който се провежда всяка година в последната сряда на месец август в Валенското градче Буньол. За първи път участието в доматената свада бе платено, защото общината обяви, че ще си докара финансови затруднения, ако й се наложи да извози зеленчуците и да почисти улиците след „битката“ благотворително. Обявената цена от 10 евро за участие в доматеното парти, както и световната финансова криза не спряха близо 20 хиляди туристи, както и мнозина местни мачос да се заредят с пропусквателния талон за забавлението. Въпреки че средната възраст на заявилите желание за участие тази година е между 18 и 35, редом с тях се повяви и 85 годишен дядо, тръпнещ от очакване да се включи в замерването с домати. Въпреки че по правило всеки се бие сам за себе си, мнозинство тази година са туристите от Австралия (близо 20% от общия брой на доматените войни), следвани от японци (18%), британци (11%), испанци и американци. Общината очаква приходите от фестивала тази година да са около 350 000 евро.

Томатина е поредната странна испанска игра, която започва точно в 10 часа. Десетки камиони с най-евтините иберийски домати – тези от Естрамадура вече чакат участниците, които цяла нощ са празнували фиеста на паелята. Замерването със зеленчуците започва едва след като някой успее да се качи на осеммертров дървен стълб, намазан с мазнина, и да вземе окачения там пушен животински бут.

Правилата на играта са лесни – след като някой се добере до месото (което обикновено не се случва, тъй като е почти невъзможно, но опитите не продължават повече от 10-15 мин.) стратира замерването, в което всеки играе сам за себе си, като основната му цел е да се забавлява максимално. Участниците задължително носят ръкавици за допълнителна хигиена и очила, които да ги предпазват от доматения сок. Щасливците, които се докопаят до ремаркетата на камионите, могат да целят от високо останалите. Задължително условие е доматът да се смачка с ръка, преди да се използва като „граната“. Друго правило, което обаче не се спазва, е да не се късат дрехите на забавляващите се в Томатина. Въпреки липсата на агресия, често се случва участници да се сдърпат и да започнат шеговита разпра, търкаляйки се един друд в образувалото се по улиците пюре. След един час изтущителна фиеста, фестивалът приключва.

Тогава започва суетата по почистването. Тъй като доматите летят до голяма височина, много от сградите са предварително облицовани с найлон. Шахтите по улицата се запушват, за да не се задръстят от сока. Пожарни коли изсмукват пюрето, след което отварят отводнителните канали и с помощта на силна струя вода отмиват остатъците от зеленчуци по зданията и земята. Всичко трае не повече от три часа.

В плана на изчистването обаче не са включени хората, които се отправят към близката река или разчитат на местни доброволци да ги изплакнат с кофи вода или маркучи от терасите си. Въпреки на пръв поглед агресивността на фестивала, рядко се стига до сериозни травми или произшествия. Стискаме палци и тази година всичко да премине в духа на доброто настроение и доматения феърплей.

 

А ако искате да използвате доматите по предназначение – ето няколко свежи рецепти с тях:

Пълнени домати с риба

Доматени кошнички с маслини и топено сирене

Пълнени домати с гъби и кашкавал

Телешко със зеленчуци и доматено пюре

Доматена супа с пилешко по мексикански

Чилийска салата с лук и домати

Овчарска салата с люти чушки

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята

Празник на лютата чушка ще честваме ежегодно в България в последната септемврийска събота. виж още »

Фестивал на камбата закрива чушкобера в Испания

Най-голяма камба и най-плодородна градина се състезават за награда при прибирането на реколтата. виж още »

По какво да познаем качествените зеленчуци

Зеленчукът, който радва окото рядко е дар за вкусовите рецептори. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта