Регистрация

Уроци по готвене без сол хит в Европа

24 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 4136
Уроци по готвене без сол хит в Европа

Специалисти обучават модерните хора как да заменят бялата сол с алтернативни подправки.

Солта е изключително вредна в количествата, в които хората днес са обречени да я приемат. До три грама сол на ден не пречи на здравето и дори това е нормата, в която подправката за почти всички основни ястия, ордьоври и салати е полезно да се приема от здрав възрастен организъм. Но човек е обречен да я яде в много по-големи дози, дори и да се ограничава от нея и да не я добавя изрично в храните си. Замислете се само, че в 100 грама купен колбас има между 2 и 5 грама сол. Още по-плашещи са показателите в сирената и млечните продукти и консервираните храни, където подправката може да достигне до 8 на 100.

Нещата стават страшни, когато към купената храна добавим и домашно приготвената, която не е така вкусна, ако не се посоли. Равносметката е, че при препоръчителна консумация на 3 до максимум 5 грама сол на ден, човек поглъща около и над 10 грама. В противен случай трябва да направи компромис с вкуса на храната, а това не е приятно.

С този проблем решиха да се заемат група от немски специалисти, които разработиха специални схеми за добавяне на комбинации от хиляди подправки, които смесени с вкуса на дадена храна я правят много апетитна и същевременно ястието не съдържа сол. Букетът от аромати за определено ястие е така силен и благоуханен, придава му вкус и изисканост, апетитност и екзотика, че след правилното подслаждане не се усеща нуждата от сол.

Все още науката си няма име, но вече няколко екипа от посветените в подправянето на солени храни организират платени курсове за всеки, който иска да се обучи да борави с алтернативни на солта подправки в името на по-здравословното хранене и по-вкусното готвене. Желаещи не липсват, пише немски таблоид и обяснява, че обучението е на път да се превърне в хитов кулинарен курс в Европа и САЩ, защото наблюдението върху броя на желаещите да се научат да готвят безсолно сочи, че идеята се прегръща от стотици десетки хиляди нови привърженици всеки ден.

Досегашните курсове за подправяне на храни освен базистни познания за комбинациите, дават и задълбочена информация за съществуващите възможности и най-добрите варианти на съчетание между подправки и меса, риба, постни гозби, зеленчуци, плодове и др. Освен това всеки сам решава с какъв вкус харесва дадено ястие, а консултантите му показват как да постига точно желаната апетитност и ароматност и как може да подобри според вкуса си рецептата, добавяйки още и още подправки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Солта атакува сърцето в жегите

Всяка година над 1,5 млн. души умират косвено заради злоупотреба с натриев хлорид. виж още »

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене. виж още »

Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта