Регистрация

Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

28 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3255
Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

Доказаха, че който си хапва месце по веднъж в месеца, живее по-дълго.

Американско представително проучване, публикувано в медицинския журнал  Jama Internal Medicine, доказва, че хората, които консумират по-рядко месо, живеят по-дълго. Екипът с ръководител д-р Майкъл Орлич изследва 73 300 души в продължение на 6 години, за да установи взаимовръзката между хранителните навици, продължителността на живота и честотата на различните заболявания и стига до извода, че хората, които си хапват месце средно по веднъж месечно живеят най-дълго и се радват на най-крепко здраве в сравнение с веганите и тези, които не сядат без мръвка на масата.

Участниците в проучването били разделени на четири групи – заклети вегетарианци (вегани), които не приемат никакви животински продукти, вегетарианци, които не ядат месо, но си позволяват яйца и сирена, хора, които си хапват месо или риба поне по веднъж месечно, но не по-често от веднъж седмично и чревоугодници, които ядат месо поне веднъж на три дни. Общото между всички било приблизително еднаквото количество на калории, което приемат за ден. В процеса на проучването групите които се хранят с месо рядко и тези, които приемат животински но и не и месни продукти били обединени в една, тъй като давали еднакви резултати.

След 6-годишно наблюдение екипът достигнал до изводите, че хората, които се хранят по-често с месо, страдат по-често от заболявания на сърдечно-съдовата система. Нивото на смъртността на любителите на мръвката е най-високо. Следват ги веганите, а умереният пояс – на хората които си позволяват животински продукти или се хранят с месо веднъж месечно, съдържа най-големите дълголетници, които живеят с 12% повече от месоядните. В същите категории се разделят и броя на заболяванията, които изследваните лица регистрират. Като цяло най-здрави са вегетарианците, следвани от веганите, а най-болнава е групата, която се храни с животинска плът.

Въз основа на изследването екипът състави и примерна диета, в която препоръчва на хората да не ядат месо повече от 1-2 пъти седмично, тъй като в него се съдържат витамини и минерали, които не могат да бъдат изцяло набавени от растителните продукти. Месото обаче е богато на вредни за тялото токсини, които при редовната му консумация се натрупват в организма и го затлачват. Затова с него не бива да се прекалява. Колкото до животинските продукти – и при тяхното приемане трябва да се търси златната среда. 

 

Вижте още:

Вегански рецепти

Вегетариански рецепти

Рецепти с месо

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

Вегетарианците остаряват на митохондриално ниво, а при месоядните старее каротидната артерия.   виж още »

Руснаците са заклети месоядци

Само 1% от пълнолетните руснаци смятат веганството за полезно.   виж още »

Мазното месо е полезно и от мръвки не се дебелее.

Митове за месото, които са пълна лъжа и карат хората да се лишават от полезни за тялото вещества.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта