Регистрация

Тъгата и гневът ни карат да се храним нездравословно

21 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 2350
Тъгата и гневът ни карат да се храним нездравословно

Позитивно настроениете хора са склонни да приемат полезна храна, а негативистите наблягат на вредни ястия.

Прави са онези, които казват, че доброто настроение е първоначалното условие човек да бъде здрав. Макар и да не се посвещаваме в тайните на плацебо лечението или да не спазваме стрикно съветите „не се гневи“, „не мрази“, „не завиждай“, „усмихвай се всеки момент, когато можеш“, не е трудно да оценим преимуществата на оптимиста и щастливия човек пред тези на унилите, кисели и апатични хора, с които се срещаме.

Оказва се, че настроението влияе и на начина на хранене, а той от своя страна пък на здравето, от което зависи човешкия живот. До този извод достигна екип от американски учени под ръководството на доцент Мерил Гарднър от университета в Делауеър. Експертите установиха връзка между моментното настроение и вида на продуктите, към които човек посяга спрямо него.

Тъжните и негативно настроени хора са много по-склонни да се хранят нездравословно. В изблик на гняв и ярост човек посяга към сандвичи, пържени храни, сладкиши и бързи закуски. Същото важи и за прекаляването с алкохола. Възможно е дори тези, които могат да се похвалят, че имат правилен и природосъобразен режим, в изблик на силни негативни чувства да загърбят хранителните си принципи и да се отдадат на необмислено тъпчене и неконтролируемо поглъщане на алкохолни напитки.

Най-честите причини, при които хората разрушават тялото си с нетипични за тях вредни продукти е при любовни терзания, загуба на близък човек, проблеми на работното място, дрязги с приятели, трудни дилеми. Според експертите в такива моменти човек търси материалното и най-близкото до себе си, което може да му донесе елементарно удоволствие. Пълният корем успокоява, а вредната и изкусително вкусна храна, както и алкохола, се продават на всеки ъгъл.

Обратното – хората, които се чувстват щастливи обръщат внимание не на заобикалящия ги свят, а на перспективите си в дългосрочен план. Неминуемо една от тях е здравето. За да продължават да се чувстват по прекрасния начин, който ги радва в момента, те подсъзнателно искат да бъдат здрави. Затова онези, от които блика позитивизъм и добро настроение умеят да подбират какво слагат в устата си. Ако около вас има такива познати, не би било зле да се консултирате с тях за съдържанието на чинията си. В повечето случаи те са напълно запознати с темата за природосъобразния начин на живот и ще ви дадат добри препоръки от потвърдени източници.

При жените проблема с настроението е още по-обострен. Те са онази част от човечеството, за която храна и настроение вървят ръка за ръка. Една дама е склонна да загърби ефекта от двуседмична тежка диета, ако разбере, че половинката й изневерява или човекът, в когото е влюбена, не изпитва ответни чувства. В тези мигове жените посягат по-често към сладкиши, а приемът им на калории може да достигне до 10 000 на ден, при нормална доза от 2 000 калории. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спорим с любимия и дебелеем

Неразбирателството с партньора прибира в тялото ни по 5 нови килограма на година. виж още »

Храната влияе на женското настроение

Дамите се чувстват нещастни след хапване на картофи и хляб, а радостта им идва с кафето и рибата в зехтин. виж още »

Киви за здраве и добро настроение

Кивито укрепва имунната система, дарява щастие и виталност. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта